Uitslagen eerste ronde eerste periode Schaakvereniging Tornado

Foto: Schaakvereniging Tornado/Redactie Druten

Op vrijdag 11 september is de interne competitie voor Schaakvereniging Tornado begonnen. De schakers spelen hun competitie in een nieuw speeltempo en een andere competitieopzet. Bij de eerste speelronde waren er meteen een paar verrassingen te noteren. Titelverdediger Rijk-Pieter Hofstede liet zich niet verrassen.

Schaakvereniging Tornado is op vrijdag 11 september begonnen met de interne competitie. Tijdens het seizoen spelen de schakers volgens het keizersysteem in plaats van het Zwitsers van vorig seizoen. Competitieleider Stan Jacobs legt uit: “Het Zwitsers was een test. Het is een goed systeem voor een toernooi, maar niet voor onze interne competitie. Daarnaast duurde het erg lang, voordat er een indeling bekend was.”

De speeltijden van de partijen zijn ook veranderd. “Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van ons speellokaal in IKC De Kubus. Om eerder klaar te zijn, hebben de spelers niet twee uur, maar 1 uur en 45 minuten per persoon per partij.

Verrassingen tijdens de eerste ronde

Tijdens de eerste speelronde konden meteen een paar verrassingen genoteerd worden. Zo liet John Alblas zich in het middenspel verrassen door Geert Smulders-Dinh. Alblas had twee lopers op de diagonaal staan naar de zwarte koning en trok vol in de aanval. Smulders-Dinh kon met een counter het initiatief overnemen en won daarna vrij eenvoudig de partij.

Stan Jacobs liet zich verrassen door Thijs Banken. In een zeer gelijk opgaande partij was op een gegeven moment niet Banken de tegenstander, maar de klok. Jacobs ging door de vlag heen, waardoor de punten naar de tegenstander gingen.

Senior Rob van der Spek liet zich verrassen door de jeugdige Len Brands. Op het moment dat Brands een half uur bedenktijd meer had, en Van der Spek nog minder dan een minuut op de klok, liet Brands zich verleiden door zetherhaling. Brands was duidelijk teleurgesteld, dat de partij, ondanks een gewonnen stelling, toch in een remise eindigde.

Favorieten maken geen fout

Titelverdediger Rijk-Pieter Hofstede liet zich niet verrassen, hij won gemakkelijk van de sterke Marcel Lever uit Beuningen. Hij plaatste in de opening een val, waardoor Lever de partij niet meer in winst kon omzetten. Ook de verrassing van vorig seizoen, Michiel van Deursen, won zijn partij. Tegen Mike Rauwerdink lukte het hem om verschillende pionnen te laten promoveren tot Dame. Hierna was het voor Van Deursen eenvoudig om zijn tegenstander mat te zetten.

Ook Pieter van Dijk won in een aantrekkelijke partij van Peter Geurts. Beide spelers hadden kans op het zoet der overwinning, maar het was Van Dijk die het zoet kon proeven. Het was Geurts die door een geniepige matzet van Van Dijk met een nederlaag de zaal verliet.

De laatste partij ging tussen oud-voorzitter Albert Aalbers en Kadir Arslan. De partij was wel heel spannend, waarbij de eerste speler die een fout ging maken zou gaan verliezen. Beide spelers zagen dit en bleven secuur schaken. Doordat beide spelers geen fout begingen, werd besloten tot een remise.

Meer schaaknieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen