Jeugdteam van Tornado wint van Veenendaal 6J en eindigt als tweede

Schaakvereniging Tornado
Schaakvereniging Tornado
Foto: Redactie Druten

Op vrijdag 10 april 2015 speelde het jeugdteam van Schaakvereniging Tornado de laatste competitiewedstrijd. In Druten werd gewonnen van Veenendaal 6J met 4 – 2. In de competitie eindigde het team als tweede achter De Toren 10J uit Arnhem.

Voor de laatste wedstrijd van het seizoen werd er in het jeugdteam nog wat geschoven. Coendert Vleeming kon er niet bij zijn en Jarno van Gelder deed op 10 april mee met een ander team van Schaakvereniging Tornado. Als invallers werden clubkampioen bij de jeugd Michiel van Deursen opgeroepen en teamleider Geert Smulders-Dinh deed zelf ook mee.

Tornado kon nog kampioen worden, als De Toren zou verliezen van Velp, maar Smulders-Dinh had niet verwacht, dat de Arnhemmers twee keer een tegenstander zou onderschatten. Dit deden de Arnhemmers wel eind maart, toen ze van Tornado verloren, waardoor Tornado ineens weer kans hadden op de titel. Het leuke was, bij de slotronden spelen de OSBO-teams tegelijkertijd en op één locatie. Zo kon Smulders-Dinh ook de partijen van De Toren in de gaten houden.

Bij Tornado verloor op bord 3 Nick van Dijk al redelijk snel. Zijn tegenstander had alle belangrijke stukken gericht op de zwarte koning. Uiteindelijk ging Van Dijk mooi mat in een combinatie met een toren, loper en paard. Ondertussen stonden de Arnhemmers al met 3 – 1 voor en de overige twee borden zouden ook snel een prooi worden voor de Arnhemmers. Voor Tornado 2J dus de taak om dan bij de drie beste nummers twee te eindigen, om voor de vereniging een promotieplaats veilig te stellen. Minimaal gelijkspelen is dan het devies.

Op bord 1 speelde Jason Wijono en diens Koning stond halverege het veld. En dat betekent doorgaans niet veel soeps. En dat klopte ook, want hij noteerde ook een 0. Vlak daarna won Len Brands zijn wedstrijd door vol op de aanval te spelen en wist uiteindelijk het zoet van de overwinning te proeven.

Op het laagste bord won teamleider Smulders-Dinh, die al vroeg in de partij een voordeel wist te halen en daarna de taktiek van de verschroeide aarde hanteerde. Alles werd resoluut afgeruild, totdat hij in het eindspel een Dame voorsprong had. Uiteindelijk wist hij een pion te laten promoveren en kon de tegenstander mat zetten.

Op het vijfde bord speelde het talent Patrick Wijono. Hij had continue dreiging op zijn tegenstander, die zeer nauwkeurig verdedigde. Dit ging wel ten koste van materiaalverlies. De jonge Wijono kon het surplus aan materiaal goed benutten en noteerde daarmee het derde Drutense punt. Invaller Van Deursen zat op het tweede bord met de witte stukken en wist aan een kant van het bord drie vrijpionnen te creëren. Ze konden allemaal doorlopen en op het moment dat de tegenstander dat zag, eindigde de wedstrijd in een 4 – 2 overwinning voor de Drutense talenten.

Door deze overwinning eindigt Tornado samen met De Toren 10 met 10 punten uit 6 wedstrijden. De Arnhemmers hebben echter wel meer bordpunten verzameld dan de Drutenaren en zijn daarmee de terechte kampioen.

Tornado 4 wint met 6 – 0 van De Toren 9

Tegelijkertijd werd in Druten ook de slotronde gespeeld voor Tornado 4. Het team van Thijs Banken, moest door het ontbreken van Geert Smulders-Dinh, die door vaak invallen bij andere teams niet meer speelgerechtigd was voor het vierde team, wederom een beroep doen op vaste invaller Mark Fluit. Ook de terugkeer van voorzitter Jurjo Hagen in het team werd gevierd.

Wonderbaarlijk wonnen Thijs Banken, Wim Nijs, Kadir Arslan, Ronald den Ouden en Jurjo Hagen allen vlot hun partij. Alleen Fluit was nog bezig, maar stond in een verloren positie. Op het moment dat hij zijn tegenstander schaak zette en een dameruil aanbood, deed de tegenstander een onreglementaire zet. Dit werd gezien en zijn tegenstander was helemaal van slag. Pardoes gaf hij zijn Dame weg en eindigde de wedstrijd in een klinkende 6 – 0 overwinning voor de Drutenaren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen