Jeugdteam van Tornado stunt tegen koploper

Foto: Schaakvereniging Tornado

Op vrijdag 20 maart moest het jeugdteam van Tornado uit Druten naar Arnhem. De jeugdige schakers van Tornado streden achter het bord met 64 velden een wedstrijd tegen De Toren. Bij winst zouden de Drutense schakers de ploeg uit Arnhem in de ranglijst evenaren, bij elk puntverlies zouden de Arnhemmers kampioen worden.

In een poule van vier teams met louter jeugdteams speelt het jeugdteam van Tornado dit seizoen voor de tweede keer mee. Na een uiterst succesvol eerste seizoen, waar de jeugdigen op een keurige tweede plaats eindigden, was het dit seizoen wederom ervaring opdoen het devies. In de eerste seizoenshelft werd verrassend gewonnen van het derde team van Velp en het zesde team van Veenendaal. Het 10e team van De Toren bleek een flinke maat te groot. In Druten wisten de Arnhemmers te winnen met maar liefst 6 – 0.

In februari wist Tornado 2 te wederom te winnen van Velp, waarmee de tweede plaats in de eindklassering veilig werd gesteld voor de ploeg, die onder leiding staat van Geert Smulders-Dinh. Smulders-Dinh geloofde in een stunt tegen De Toren, maar moest op 20 maart met een gehavend team aantreden. Jason Wijono en Jarno van Gelder waren verhinderd. Doordat ook het derde team van Tornado moest spelen, moesten schakers van Tornado 4 invallen bij het jeugdteam. Teamleider Smulders-Dinh was een van de invallers, de andere was Kadir Arslan.

Stap vijf en stap zes

Smulders-Dinh was als eerste klaar. Hij streed tegen Yaron Huberts en won boven verwachting vrij gemakkelijk. “Ik zette een val op en hij trapte er met volle overtuiging in. Met een offer van 4 pionnen plus rokkade tegen een kwaliteit wist ik dat zijn aanval in deze opening na 7 zetten zou stoppen. Daarna zou ik het initiatief hebben.” Dat gebeurde dan ook en na 18 zetten gaf zijn tegenstander op, die op dat moment een toren en een klein stuk achter stond.

Niet snel daarna was ook Nick van Dijk klaar. Hij kwam echter te kort tegen Lorens Konecny. Van Dijk maakte in de opening een kleine fout en Konecny gaf dat voordeel niet meer weg. Uiterst geconcentreerd maakte hij het Van Dijk steeds moeilijker en won overtuigend. De benjamin van Tornado, Patrick Wijono, bewijst een groot talent te zijn. Op het vierde bord speelde hij tegen Yacoub van der Heyden. Beide schakers zijn een groot talent, ondanks hun geringe lengte. Van der Heyden kon geen vuist maken en Wijono kon ondanks zijn aanvallende spel niet doordrukken. Een remise was een prima resultaat. Len Brands, enigszins geïrriteerd omdat hij op bord 1 zat, verliet opgelucht de speelzaal. Hij had eindelijk weer eens gewonnen in een moeilijke partij.

Bij een tussentand van 2,5 – 1,5 in het voordeel van de Drutenaren, bleek dat sommige Arnhemse schakers bezig zijn met stap 5 of stap 6. En dat terwijl de schakers van Tornado pas bezig zijn met stap 3 of stap 4. Arslan reageert: “Bezig zijn met stap 5 of 6 zegt helemaal niks, als je het op het bord niet laat zien.” Arslan zou zijn tegenstander even later mat zetten en daarmee was de buit binnen. Als laatste was Coendert Vleeming nog bezig. Wetende dat het team al had gewonnen kon hij dus voor eigen kansen gaan. Pardoes won hij de Dame van zijn tegenstander die nog wel even tegenstribbelde. Op het moment dat hij ook inzag dat het een bekeken zaak was, gaf die op. Het jeugdige team van Tornado wint met 4,5 – 1,5. Door deze overwinning achterhalen ze De Toren, al staat de ploeg uit Arnhem nog wel 5 bordpunten voor. De laatste wedstrijd in April zal bepalen wie kampioen wordt.

Tornado 3

Tegelijkertijd speelde het derde team van Tornado een thuiswedstrijd tegen het elfde team van ASV, eveneens uit Arnhem. Ook dit was een jeugdteam. Het team van teamleider Geert van Tongeren won met maar liefst 5 – 1. Geert van Tongeren was als eerste klaar, na 8 zetten had hij de buit al binnen. Ook Rob van der Spek won snel. Na vijf minuten had hij gewonnen, wat zijn eerste matchpunt voor Tornado betekende. “Voor het eerst gewonnen, dat is mooi. Dat smaakt naar meer. Ik zal deze partij nooit meer vergeten.” Dick Jansen, Michiel van Deursen en Pieter van Dijk wonnen hun partij. Alleen Hermie Wolvers wist niet te winnen. Door deze overwinning verlaat het derde team de laatste plaats en staat nu vijfde in een poule van zeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen