Druten zet in op één gemeente in het Land van Maas en Waal

Foto: Redactie Druten

De gemeente Druten zet in op een gemeentelijke herindeling in de regio tot slechts één gemeente in het Land van Maas en Waal. De gemeente voert gesprekken met omliggende gemeenten.

Hier kan ook uw advertentie staan

Van de vier gemeenten in het Land van Maas en Waal heeft de gemeente Druten zich het duidelijkst uitgesproken voor een gemeentelijke herindeling. Eerder heeft de provincie Gelderland een commissie ingesteld om een gemeentelijke herindeling te onderzoeken onder de noemer ‘Sterk Bestuur‘. Deze commissie heeft eerder het advies gegeven voor de gemeenten Druten en West Maas en Waal een fusie te onderzoeken.

Beuningen is gericht op Nijmegen

De gemeente Beuningen heeft de opvatting de gemeenten Druten en West Maas en Waal niet als een logische partner te zien voor een fusie. De gemeente is veel meer op Nijmegen georiënteerd en ziet een verdere samenwerking met Heumen, Wijchen en Nijmegen meer voor de hand liggen.

Ook West Maas en Waal is een vreemde eend in de bijt. De provincie heeft eerder gemeend, dat de gemeente zich moet oriënteren in de Tielerwaard. Tot een samenwerking is het nooit gekomen. Dezelfde provincie meent nu dat deze gemeente zich nu moet oriënteren in het Land van Maas en Waal. De gemeente wil echter alleen nog op ambtelijk niveau samenwerken.

799px-Kasteel_Wijchen_17,_vooraanzicht_(=zuid)_met_poortgebouw_tussen_west-_en_oostvleugels_public Domain_Havang

Druten in gesprek met Wijchen

De gesprekken tussen de gemeenten Wijchen en Druten worden snel opgestart. Dit heeft ook wethouder Paul Loermans van Kernachtig Wijchen onlangs aangegeven. Voor de gemeente Wijchen is echter de wens om zelfstandig te blijven. Het onderwerp was onlangs nog het onderwerp bij een debat waarin ook Tweede Kamer-lid Gerard Schouw van D66. Wethouder Loermans meldt door fuseren van de gemeente de afstand tussen de politiek en de burger te groot wordt. Voor Wijchen is samenwerken belangrijker dan samengaan.

Punt aan de horizon

Volgens Wethouder Lepoutre van de gemeente Druten is het idee nog slechts een punt aan de horizon. De wethouder meldt in De Gelderlander wel dat er een duidelijke kentering zichtbaar is. De gesprekken worden vanaf nu intensiever gevoerd. Van een concreet plan is nog geen sprake van. Een gemeentelijke herindeling laat nog minimaal drie jaar op zich wachten. Waarschijnlijk gebeurt er pas iets na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen