Druten is verdeeld over fusie met West Maas en Waal

Foto: Redactie Druten

De afgelopen week konden lezers van druten.nieuws.nl reageren op de stelling of Druten en West Maas en Waal moeten gaan fuseren tot één grote gemeente in het Land van Maas en Waal.

In totaal hebben zestien mensen gereageerd op de stelling of Druten en West Maas en Waal moeten gaan fuseren. Dit naar aanleiding van een rapport van een adviescommissie van de provincie Gelderland. Degenen die gereageerd hebben waren verdeeld. Acht personen vinden het een goed idee dat de gemeenten Druten en West Maas en Waal gaan fuseren tot een grote gemeente in het Land van Maas en Waal. Eveneens acht personen vinden dit geen goed idee.

Wij hebben niet gevraagd naar de motivatie achter de stem. Slechts één persoon heeft via Facebook laten weten, dat dit geen goed plan te vinden. Een motivatie op de mening ontbrak daarbij.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord van het huidig kabinet van VVD en PVDA staat wel dat er onderzocht moet worden naar gemeenten met een ondergrens van 100.000 inwoners. Dit betekent, dat met het samenvoegen van de gemeente West Maas en Waal met de gemeente Druten het probleem in deze regio nog niet is opgelost. Waarschijnlijk moeten dan ook de gemeenten Beuningen en Wijchen daar ook bij betrokken worden. De gemeente Beuningen hangt meer naar Nijmegen, terwijl de gemeente Wijchen liever zelfstandig blijft of meer naar Heumen kijkt.

Wel wordt er gekeken naar een fusie van het ambtenarenapparaat tussen de gemeenten Druten en Wijchen. Ook hierbij wordt opgemerkt, dat de gemeente Wijchen (nog) niet zit te wachten op een gemeentelijke herindeling. De gemeente Druten heeft hierin het voortouw genomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen