Poepluiers weer apart inzamelen in Druten door investering van afvalverwerker ARN in Weurt

Foto: Redactie Druten

Afvalverwerker ARN in Weurt gaat investeren in een Duitse vinding, waardoor er uit poepluiers en incontinentieslips biogas en compost geproduceerd kan worden. Hiermee kan op termijn het apart inzamelen van poepluiers en incontinentieslips weer hervat worden.

Tot november 2007 werd in de regio Nijmegen, waartoe ook de gemeente Druten behoort, poepluiers en incontinentieslips apart ingezameld. Het luierrecyclingbedrijf Knowaste ging in die tijd failliet, waardoor de luiers en slips weer bij het restafval gedaan moest worden.

Afvalverwerker ARN uit Weurt gaat inversteren in een Duitse vinding om van poepluiers en incontinentieslips biogas en compost te maken. Samen met een afvalverwerker uit Ermelo heeft het de rechten voor de Benelux verworven, om deze techniek aan de man te brengen.

Subsidies benodigd voor machine

ARN moet hiervoor een machine bouwen, het liefst op het eigen terrein. De kosten die hiermee zijn gemoeid bedragen ongeveer 1,2 miljoen Euro. Het bedrijf wil het geld zo veel als mogelijk via subsidies bij elkaar krijgen. Directeur Gerard van Gorkum meldt aan de Gelderlander: “De installatie is weliswaar een proef, maar draait wel echt productie.”

Als alles gereed is, is het op termijn weer mogelijk om de luiers en slips apart in te zamelen. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend. Stan Geraerts laat de redactie weten: “Wij zien dit wel zitten, want wanneer de poepluiers na de melkpakken en blik ook uit het restafval verdwijnt, scheelt het enorm veel aan restafval.”

Meer nieuws over afval

Dossier: Afval
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen