Tips tegen fruitvliegjes

26 jul , 1:49 Nieuws
fruitvliegjes pixabay skeeze 715x408 1
Fruitvliegjes kunnen vooral in de zomer een plaag zijn, aangetrokken door rottend of gistend voedsel, zoals in de gft-bak. Hier zijn enkele tips om de overlast te beperken.

Voorkomen van fruitvliegjes

1. Eet fruit op tijd op: Laat geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes liggen. Bewaar de meeste fruitsoorten in de koelkast.
2. Bescherm fruit buiten de koelkast: Gebruik een vliegenkap om te voorkomen dat vliegjes eitjes in het fruit leggen.
3. Houd het schoon: Maak aanrecht, eettafel en kookplaat meteen schoon en spoel vuile glazen direct om. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur.
4. Afvalbeheer: Gooi geen etensresten in de vuilnisbak, maar gebruik je gft-bak buiten. Zet deze op een koele plek en laat hem zo snel mogelijk legen.
5. Gebruik geurende kruiden: Zet een kruidenplantje zoals basilicum, dille of salie bij je fruit, of leg kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit.
6. Ventileer goed: Zet ramen of deuren tegen elkaar open, want fruitvliegjes houden niet van tocht.
7. Maak een fruitvliegjesval: Lok fruitvliegjes met een zelfgemaakte val in plaats van chemische middelen.

Tips om fruitvliegjes te bestrijden

- Bewaar fruit koel: Appels, peren, aardbeien en gesneden fruit kunnen in de koelkast. Bewaar tropisch fruit zoals bananen, mango's en ananas buiten de koelkast, tenzij ze gesneden zijn.
- Houd alles schoon: Spoel glazen met restjes sap of wijn om en zet borden met jam of fruitresten meteen in de vaatwasser. Vergeet niet om lege flesjes en blikjes met statiegeld in te leveren of ze goed om te spoelen voordat je ze bewaart. Maak dagelijks je aanrecht en eettafel schoon en gebruik elke dag een schoon aanrechtdoekje.
- Gooi etensresten direct weg: Ververs de vuilniszak regelmatig en houd de biobak schoon en droog. Zet de biobak niet te dicht bij je huis.
- Verwijder dode bloemen en plantenresten: Haal dode blaadjes en verwelkte bloemen regelmatig weg en gooi ze in de biobak.

Huismiddeltjes tegen fruitvliegjes

Fruitvliegjes houden niet van sterke, kruidige geuren zoals basilicum, salie, dille, lavendel, knoflook en kruidnagel. Zet kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg kruidnagels, knoflook of lavendel tussen het fruit. Pas op met etherische oliën, want die zijn in Nederland niet als bestrijdingsmiddel toegelaten.

Maak een fruitvliegjesval

Neem een klein, plastic bakje met dekseltje. Doe hier iets met suiker of gist in, bijvoorbeeld wat honing, een mengsel van water en (cider)azijn, wijn of siroop. Prik een klein gaatje in het dekseltje. Geen deksel? Gebruik plasticfolie dat je strak over het bakje spant (bijvoorbeeld met een elastiekje) en prik daarin een klein gaatje.De fruitvliegjes kruipen door het gaatje naar binnen, maar kunnen daarna niet meer de weg naar buiten vinden. Zet de val ergens waar je geen last van de fruitvliegjes hebt, dus niet midden in de keuken: daar wil je ze immers niet naartoe lokken. Na gebruik kun je de inhoud van de zelfgemaakte val, met fruitvliegjes en al, door de gootsteen spoelen.
Bron: Milieu Centraal