Grootschalig onderzoek naar gezondheid van start

10 sep , 19:07 Nieuws
laptop 820274 960 720
Hoe gaat het met de inwoners van Gelderland-Zuid? Deze week ontvangen circa 50.000 inwoners van 18 jaar en ouder een uitnodiging van de GGD om een vragenlijst over hun gezondheid in te vullen. De antwoorden helpen gemeenten om gezonde activiteiten en voorzieningen voor hun inwoners te organiseren.

Doel van het onderzoek

Mensen die een uitnodiging voor de ‘GGD Gezondheidsmonitor’ ontvangen, kunnen online of schriftelijk een vragenlijst invullen. De vragen gaan over verschillende onderwerpen, zoals: geluk en veiligheid, fysieke en mentale gezondheid, leefstijl, vrijetijdsbesteding en woonomgeving. Op basis van de uitkomsten kan een gemeente (samen met de GGD) gericht werken aan de gezondheid van inwoners. Bijvoorbeeld door de omgeving beweegvriendelijker te maken of voorzieningen te treffen voor minder draagkrachtige inwoners. Het is dus belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners meedoen en duidelijk maken welke behoeften ze hebben.

Wie kan meedoen?

Niet alle inwoners van 18 jaar en ouder krijgen een uitnodiging. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) selecteert per gemeente een groep inwoners uit het bevolkingsregister. Zij vormen een goede afspiegeling van de bevolking. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. De gegevens van de deelnemers worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. Mensen die geen uitnodiging ontvangen, kunnen niet aan het onderzoek meedoen.

Achtergrond

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om de gezondheidssituatie van inwoners in kaart te brengen. De Gezondheidsmonitor wordt eens per 4 jaar uitgevoerd door alle gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en) in het land. Gemeenten gebruiken de resultaten van het onderzoek voor de ontwikkeling en invulling van lokaal gezondheidsbeleid.

Samenwerking

De GGD’en, CBS, GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voeren het onderzoek samen uit. Ipsos I&O verzamelt de gegevens namens deze partijen. Het onderzoek loopt tot eind van dit jaar. Naar verwachting worden de resultaten voor de zomer van 2025 bekend gemaakt.