Bezoekers tankstation BP Afferden maken de afspraak om MONO te rijden

08 okt , 8:51 Nieuws
pepijn baneke sociaal bijtanken afferden 7 oktober1
Pepijn Baneke
Het MONO-campagneteam stond maandagochtend 7 oktober 2024 bij het BP-tankstation in Afferden. Samen met Pepijn Baneke, verkeersveiligheidsambassadeur en wethouder van gemeente Heumen, vroegen zij bezoekers van het tankstation om de MONO-afspraak te maken. Werd de telefoon op niet-storen gezet? Dan leverde dat een gratis kopje koffie of thee op in een gepersonaliseerde MONO-beker
Elk jaar gebeuren er veel verkeersongelukken. Bij 20 – 30% van die ongevallen speelt afleiding een belangrijke rol. Afleiding in het verkeer vergroot de kans op een ongeluk met 6 keer. Vooral de combinatie van social media en verkeer is gevaarlijk. Het MONO-campagneteam ging daarom op pad om aandacht voor dit thema te vragen.

Rij je MONO? Gratis ontbijtje!

Bij tankstations wordt vanzelfsprekend getankt, maar het is ook de ideale plek voor ‘sociaal bijtanken’. Bestuurders checken appjes, beantwoorden dringende mails of bekijken social media. Het MONO-campagneteam gaat tijdens de interventie 'Sociaal Bijtanken' in gesprek met bezoekers van het tankstation over het belang van MONO-rijden. Ook helpen zij bij het instellen van de niet storen-functie op de telefoon (waardoor er geen meldingen binnenkomen van appjes, mails of social media). In ruil daarvoor krijgen de deelnemers een gratis ontbijtje aangeboden: koffie of thee in een gepersonaliseerde MONO-beker en een energiereep. Zo gaan ze daarna weer ongestoord de weg op.

Campagne hard nodig

Provincie Gelderland zet zich als opdrachtgever met de MONO-campagne ook de komende jaren in voor het voorkomen van afleiding in het verkeer door telefoongebruik, met verschillende interventies en een publiekscampagne. Pepijn Baneke, verkeersveiligheidsambassadeur en wethouder gemeente Heumen: “Telefoongebruik in het verkeer is nog steeds een groot probleem én een belangrijke oorzaak van veel verkeersongevallen. Je vergeeft het jezelf nooit als je door afleiding van je telefoon een ongeluk veroorzaakt. Mijn tip: ga naar de instellingen van je telefoon en zet je telefoon op ‘niet storen tijdens autorijden. Zo word je onderweg niet afgeleid en kom je weer veilig thuis.”