Henk van Zwam: fiets- en voetveer Batenburg-Demen en Drutense onderwijzer

Foto: Jos Kruisbergen

Cineast Jos Kruisbergen heeft een portret gemaakt van Henk van Zwam, een voormalig onderwijzer aan de Kubusschool in Druten. Na zijn pensionering heeft Van Zwam zijn tijd en energie gewijd aan vrijwilligerswerk voor het fiets- en voetveer tussen Batenburg en Demen.

In het portret dat Kruisbergen maakte, wordt Van Zwams betrokkenheid bij het fiets- en voetveer in beeld gebracht.

Transportroute

De veerverbinding die het stadje Batenburg aan de Maas verbindt met het Brabantse dijkdorp Demen, heeft een rijke geschiedenis en diende vroeger als een belangrijke transportroute en was zelfs toegankelijk voor autoverkeer via een pont.

Toeristen

Hoewel Kruisbergen soms kritiek krijgt voor het promoten van Maas en Waal als toeristische bestemming, toont dit portret van Henk van Zwam aan dat de fiets- en voetveren een waardevolle toevoeging zijn aan het Rivierengebied. Ze trekken toeristen vanuit alle hoeken aan en dragen bij aan een levendige sfeer.

De veerverbindingen dragen bij aan het karakter van de regio en hebben een positieve invloed op de lokale gemeenschap en economie.

Documentaires

Jos Kruisbergen maakte eerder al diverse documentaires voor stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid. Zoals Moeder Natuur trekt haar bruidsjapon aan (2023) en Bij hoog en bij laag (2022).

Bekijken

De documentaire over Henk van Zwam en het voetveer Batenburg-Demen is hier te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen