Ga niet zwemmen in de rivieren en kanalen!

Siem
Siem
Foto: Rijkswaterstaat

De vakantie is weer aangebroken en veel mensen zoeken verkoeling bij het water. Maar let goed op, want rivieren en kanalen zijn geen zwemwater! Het is namelijk erg gevaarlijk. Wanneer we ons allemaal aan de regels houden voorkomen we dat hulpdiensten moeten uitrukken voor situaties die voorkomen hadden kunnen worden.

Gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen

Er zijn verschillende gevaren wanneer u zou gaan zwemmen in rivieren of kanalen. Zo zijn er verschillende schepen die door het water varen en deze kunnen niet zomaar uitwijken of vaart minderen. Daarnaast bent u als zwemmer ook nauwelijks zichtbaar voor een binnenvaartschip. Ook kan een sterke onderstroom van een passerend schip een groot gevaar vormen.

Een ander gevaar is het krijgen van kramp door sterk wisselende temperatuur van het water. Dit is een groot risico wat kan leiden tot vervelende situaties. Ook is het bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Dit is dan ook verboden.

Gevolgen van zwemmen in rivieren en kanalen

Wanneer u toch gaat zwemmen in rivieren of kanalen riskeert u naast gevaarlijke situaties ook een geldboete. Deze boete bedraagt 150 euro.

Wilt u toch wat verkoeling op zoeken deze zomer? Kijk op de website Zwemwater.nl(Deze link gaat naar een externe website) waar u veilig het water in kan of download de gratis Zwemwater-app voor Apple of Android.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen