Tijdens energiecrisis extra steun voor Drutense huishoudens die hard getroffen worden

Foto: CC0

Energie wordt steeds duurder en voor veel mensen is het moeilijk om de energierekening te betalen. De gemeente Druten zet daarom in op de bestrijding van energie-armoede bij inwoners die het hardst getroffen worden. De aandacht ligt op het helpen bij geldzorgen.

Sinds september 2021 heeft 5 tot 7% van de Drutense huishoudens te maken met energiearmoede. Dit percentage is nu al gestegen. Dat komt door de stijgende energieprijzen en doordat alles duurder wordt. Naar verwachting loopt het percentage nog hoger op. Daarom onderneemt de gemeente actie. Dit doen ze door het aanbieden van extra financiële ondersteuning én hulp bij het verlagen van de energierekening.

“Veel inwoners hebben het financieel lastig deze tijd. De decembermaand is altijd al een dure maand. En door de sterk gestegen prijzen is het voor velen lastig de eindjes aan elkaar te knopen. De meeste inwoners betalen een behoorlijk hoge energierekening. Het einde van de energiecrisis is nog niet in zicht. Wij kunnen u helpen. U staat er niet alleen voor”, aldus wethouder Gérard de Wildt.

Het Energieklusteam brengt direct duurzame veranderingen aan in huis

Huishoudens die het hardst getroffen worden door de hogere energieprijzen helpt de gemeente met energiebesparende maatregelen. Om te zien wie hiervoor in aanmerking komen, keek de gemeente naar de energielabels van de huizen, de waarde ervan en wie de energietoeslag ontvangen heeft. Veel energie gaat onnodig verloren. Tijdens het bezoek brengt het Energieklusteam direct (ongeveer) 6 aanpassingen aan in huis. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en LED lampen. Ook kijken ze naar de koelkast. Het is mogelijk dat huishoudens recht hebben op een energiezuinigere koelkast. Dit alles bespaart geld en verhoogt het wooncomfort.

Energietoeslag helpt om de energierekening te betalen

Inwoners met een laag inkomen ontvangen misschien een energietoeslag of een aanvulling op hun eerder te ontvangen toeslag. Het was een bedrag van € 800,-. Dit bedrag is verhoogd naar € 1.300,-. De verhoging ontvangen inwoners vanzelf. In het nieuwe jaar kunnen inwoners opnieuw energietoeslag aanvragen.

Vanaf 2023 extra geld beschikbaar om geldzorgen te verminderen

De gemeente heeft geld gereserveerd voor mensen die ondanks alle maatregelen tussen wal en schip vallen. Daar waar nodig is levert de gemeente maatwerk. Deze huishoudens ontvangen tijdelijk een financiële ondersteuning om zo hun geldzorgen te verminderen.
Op de website www.druten.nl/inkomensregelingen staat alle regelingen die nu aan te vragen zijn om geldzorgen zo veel als mogelijk te voorkomen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen