Op zondag 21 juni 2015 wordt in Nijmegen de nieuwe pelgrimstocht Walk of Wisdom feestelijk geopend. Initiatiefnemer van deze pelgrimstocht is Damiaan Messing uit Nijmegen. De 136 kilometer lange route gaat door elf gemeenten, drie provincies en twee landen. De route gaat ook door Druten.
Het idee van de ontwikkeling van de pelgrimstocht is ontstaan in 2008, wanneer professor Ronald Grimes aan de Radboud Universiteit in Nijmegen studenten uitdaagt om een ritueel te bedenken dat de wereld kan redden. Damiaan Messing kwam uit bij de wandelactiviteit, geïnspireerd door de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.
Messing heeft rondom Nijmegen een 136 kilometer lange route uitgestippeld, met als doel om verschillende regio's met elkaar te verbinden. De eerste route is daarom ook een route die voor een gedeelte door Duitsland gaat, maar gaat ook door drie provincies. Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. De komende jaren wordt benut om de route verder te ontwikkelen. Uitbreiden naar andere regio's en landen is het doel, om vervolgens al die routes aan elkaar te knopen.
De pelgrimstocht kan als beschouwend alternatief gezien worden voor de Nijmeegse vierdaagse. Met dit verschil, dat dat evenement een sportevenement is, een pelgrimstocht kan ook individueel gelopen worden. De pelgrimstocht is daarom zeker geen concurrent en moet daarom ook als aanvulling gezien worden. De tocht is bedoeld voor iedereen met elkaar te verbinden, zonder hierbij te letten op ras, cultuur en nationaliteit. Het is daarom ook, dat de route internationaal is. Het heeft daarom ook een ander doel dan de Nijmeegse Vierdaagse.
De Walk of Wisdom kan in etappes gelopen worden, bijvoorbeeld elke dag een x-aantal kilometers, maar ook alleen in de weekenden. Het advies van Messsing is echter wel, om deze tocht in een aantal dagen achter elkaar te lopen. Alleen wanneer men een paar dagen achter elkaar gaat lopen, komt men echt tot bezinning en los komt van het dagelijkse ritme. Op zondag 21 juni wordt de route officieel geopend in Nijmegen bij de Stevenskerk om 12.30 uur. Hierbij wordt ook het boek ' Seizoenen van het Leven
' gepresenteerd. De eerste pelgrims worden uitgezwaaid door de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.
De route start in Nijmegen en gaat dan vervolgens door de Ooijpolder om via Berg en Dal naar het Duitse Kranenburg te gaan. Bij Milsbeek wordt de grens weer overgestoken, de route bevindt zich dan in het Limburgse. Vanaf Milsbeek gaat de route in de richting van Mook en Molenhoek. Vanaf Malden gaat de route naar het westen om bij Nederasselt de brug over te steken naar het Brabantse Grave. Via Keent en Neerloon gaat de route naar de stad Ravenstein, alwaar een lus gelopen wordt. De Maas wordt dan weer overgestoken met de veerpont (of anders via brug bij Niftrik). Via Niftrik en Wijchen gaat de route naar Leur en Bergharen. Vervolgens worden de Drutense plaatsen Afferden en Deest aangedaan. Langs de Waal wordt de route gelopen tot Weurt om vervolgens weer uit te komen in Nijmegen.
Doordat in de toekomst andere routes gaan ontstaan en die aan elkaar worden geknoopt, kunnen de routes op detailniveau nog worden veranderd. Meer informatie over de Walk of Wisdom ishierte vinden.