In 2024 bedragen de uitgaven maar liefst 114 miljard euro, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 87 miljard euro in 2021. Deze stijging is grotendeels te wijten aan het toenemende aantal mensen met een chronische aandoening en/of mentale gezondheidsproblemen. De huidige focus op het behandelen van ziekten blijkt echter niet de oplossing te zijn voor deze groeiende uitdaging. De investering in het voorkomen van ziekten bedraagt minder dan 1%, terwijl juist daar een belangrijke sleutel ligt voor het aanpakken van deze problematiek. Een andere sleutel is om te onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is van ziekte(n).
De noodzaak van preventie en een gezonde leefstijl
Er is een dringende behoefte aan een verschuiving van de focus op ziekte naar preventie en een gezondere leefstijl. Preventieve maatregelen en het bevorderen van een gezonde leefstijl kunnen niet alleen het aantal mensen dat chronische ziekten ontwikkelt verminderen, maar dragen ook bij aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van de bevolking. Het werk van onder andere de Stichting Leefstijl als Medicijn toont aan dat chronische aandoeningen zoals diabetes omkeerbaar zijn door middel van leefstijlinterventies. Dit vereist een holistische aanpak, waarbij aandacht is voor zes pijlers: voeding, beweging, middelen, verbinding, ontspanning en slaap (leefstijlroer).
Een andere kijk op aanhoudende klachten
In Nederland zet Stichting Emovere zich in voor een andere kijk op onbegrepen (lichamelijke/mentale) klachten. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die aanhoudende pijn ervaren in hoofd, rug, nek, buik, schouders of gewrichten. In Nederland betreft het ongeveer 40% van alle consulten bij de huisarts, en 66% van alle consulten bij medisch specialisten valt in deze categorie. Er wordt vaak geen oorzaak gevonden, maar de klachten hebben een grote impact op zowel de patiënten als op de maatschappij, bijvoorbeeld door schooluitval, werkverzuim, arbeidsongeschiktheid en een verminderde kwaliteit van leven. Inmiddels is er bewijs dat een holistische benadering van gezondheid, waarbij niet alleen de symptomen maar ook de oorzaken van ziekten worden behandeld, tot herstel kan leiden. Recente inzichten uit onder andere neuro- en gedragswetenschappelijk onderzoek tonen aan dat onbewuste, verdrongen emoties en gevoelens de belangrijkste oorzaak kunnen zijn van het ontstaan en voortbestaan van deze medisch onverklaarde lichamelijke klachten. Het bewust maken, voelen en verwerken van deze verdrongen emoties, onderliggende patronen en overtuigingen leidt vaak tot herstel.
Een andere kijk op gezondheid
De stijgende kosten voor gezondheidszorg en de toename van chronische ziekten en mentale problemen vragen om een nieuwe benadering. Door te investeren in preventie, een gezondere leefstijl en het adresseren van de onderliggende oorzaken van ziekten, kunnen we de druk op het zorgsysteem verminderen en de algehele gezondheid van de bevolking verbeteren. Laten we tijdens de Week van de Gezondheid stilstaan bij deze belangrijke thema’s en samen werken aan een gezondere toekomst.
Miranda Laurant, coaching en advies, gebruikt in haar coaching recente neurowetenschappelijke inzichten om onbewuste patronen, overtuigingen en verdrongen emoties en gevoelens bewust te maken en zo herstel te bevorderen. Zij werkt vanuit een holistische aanpak, waarbij het herstellen van de balans tussen hoofd en hart belangrijke pijlers zijn.