Ondanks dat Nederland hoog scoort op de ranglijst van gelukkigste landen, is er een zorgwekkende stijging in het aantal mensen met mentale klachten. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van alle (volwassen) Nederlanders op enig moment in hun leven één of meerdere psychische aandoeningen heeft gehad. In 2022 had ongeveer een op de vier volwassenen een psychische aandoening; een sterke toename in vergelijking met 2010, toen minder dan een op de vijf volwassenen een psychische aandoening had (1). Nog alarmerender is het feit dat het aantal jongeren met mentale problemen bijna is verdubbeld van 16% in 2005 naar 31% in 2021 (2). Meisjes ervaren over het algemeen meer mentale problemen in vergelijking met jongens van dezelfde leeftijd.
Ongeacht de leeftijd hebben mentale problemen een diepgaande impact op het dagelijks leven. Klachten van somberheid, angst, eenzaamheid en stress drukken een zware stempel op het mentale welbevinden en beïnvloeden cruciale levenswaarden zoals tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven.
Ondanks de toenemende aandacht voor mentaal welbevinden, blijft het stigma rondom mentale gezondheid bestaan. Dit wordt versterkt door veelgehoorde uitspraken zoals ‘stel je niet zo aan’, ‘wees geen watje’, ‘sta wat sterker in je schoenen’, ‘wees niet zo’n drama queen’, en ‘zo erg is het toch niet’. Deze uitspraken weerhouden mensen ervan om openlijk over hun mentale gezondheid te praten. Hierbij spelen schaamte en het niet serieus genomen worden een belangrijke rol. Dit leidt tot onnodig isolement, terwijl juist ondersteuning en een luisterend oor van onschatbare waarde zijn.
In de week van de Mentale Gezondheid (3 t/m 8 juni) worden mensen uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over hun eigen mentaal welbevinden en de uitdagingen die zij ervaren, en het stigma te doorbreken. Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin iedereen zich gesteund voelt om over hun mentale uitdagingen te spreken. Durf jij het gesprek aan te gaan om het taboe te doorbreken? Vertel jouw verhaal of luister met een open houding naar de ander om elkaar beter te begrijpen en te ontdekken wat nodig is om mentaal veerkrachtiger te worden.
Zit jij niet lekker in je vel en wil je hier professionele ondersteuning bij ontvangen? Dan kan je contact opnemen met Miranda Laurant. Zij begeleidt o.a. mensen die spanning en stress ervaren, een burn-out hebben of overspannen zijn, om veerkrachtiger te worden. Maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismaking door te bellen of een WhatsApp-bericht te sturen naar 06 26 30 36 39, te mailen naar
[email protected] , of bezoek de website
www.MirandaLaurant.nl voor meer informatie.
Bronnen: