Druten stelt statushouders voorrang bij woningtoewijzing en onderzoekt woningdelen

18 okt , 9:19 Nieuws
gemeentehuis druten
Gemeente Druten
Druten heeft in de eerste helft van 2024 slechts drie van de toegewezen 21 statushouders aan een woning kunnen helpen. Dit komt door het beperkte aantal beschikbare sociale huurwoningen. De gemeente wil nu statushouders voorrang geven bij vrijkomende woningen en onderzoekt de mogelijkheid van woningdelen, vooral voor alleenstaande mannen.
Donderdag bespreekt de gemeenteraad de ‘taakstelling vergunninghouders’, waarbij elke gemeente verplicht is om statushouders te huisvesten. Druten moest in het eerste halfjaar 21 statushouders huisvesten, maar slaagde daar slechts deels in. Het gebrek aan woningen, met name voor eenpersoonshuishoudens, is een probleem.
De gemeente overweegt nu woningdelen, hoewel dit financieel-technisch lastig kan zijn. Daarnaast krijgen statushouders voortaan prioriteit bij woningtoewijzing. In samenwerking met woningcorporaties hoopt Druten de achterstand in te halen.
Druten kijkt ook naar initiatieven zoals de doorstroomlocatie in Wijchen, waar statushouders tijdelijk kunnen wonen. Of Druten de taakstelling voor 2024 haalt, is onzeker.