SP Jongeren zetten druk op terugkeer van nachtbussen

Foto: Pixabay

Tot de coronalockdowns van maart 2020 reden er nachtbussen van Nijmegen naar onder meer Druten. SP-Jongeren van afdeling Nijmegen hebben deze week een petitie aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad voor terugkeer van de nachtbussen.

Met de nachtbussen konden busreizigers op vrijdagen en zaterdagen tot diep in de nacht vanaf station Nijmegen naar onder andere Beuningen rijden.

Nachtleven

“Na het wegvallen van de nachtbussen tijdens de pandemie werd de belofte gedaan dat ze terug zouden keren wanneer het nachtleven weer in volle bloei zou zijn. Nu, 4  jaar later, zijn de nachtbussen er nog steeds niet”, aldus Noah Vetter van SP Jongeren.

Verschillende reizigersorganisaties en studentenorganisaties hebben de afgelopen jaren gepleit voor terugkeer van de nachtbussen die ook naar Beuningen, Druten, Grave en Arnhem en op zaterdagnacht naar Millingen, Groesbeek en Huissen reden.

Provincie

Gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de PvdA Nijmegen Charlotte Brand (links) krijgt de petitie aangeboden. Foto: SP Jongeren

De nieuwe Gelderse provinciale coalitie van BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP schrijft in het coalitieakkoord Gewoon doen in het hoofdstuk over bereikbaarheid dat de coalitie ‘wil experimenteren met nachtbussen voor jongeren’.

Hiermee lijkt de coalitie organisaties als Studentenvakbond AKKU en SP Jongeren, die al langer pleitten voor een terugkeer van de nachtbussen, tegemoet te komen.

Plicht

Er worden echter geen harde beloftes gedaan. Vetter: “Experimenteren is leuk, maar niet genoeg. Zowel jongeren als ouderen, werkenden, mindervaliden en ondernemingen hebben baat bij de nachtbus. Het is een publieke voorziening en de overheid heeft de plicht hierin te voorzien. Het is tijd dat de gemeente Nijmegen namens jongeren uit Nijmegen en omstreken druk gaat zetten op de provincie.”

Petitie

De petitie is inmiddels meer dan 800 keer getekend, maar daar blijft het niet bij. “We gaan net zolang door totdat jong en oud weer gebruik kunnen maken van deze dienst. We zullen ons uiterste best doen om de provincie haar beloften te laten nakomen”, aldus Vetter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen