Restauratie Ewaldenkerk in Druten bijna afgerond

Foto: Sebastiaan Van Beem

DRUTEN – De restauratie van de Ewaldenkerk in Druten nadert haar voltooiing. De kerk, die in 1877 werd voltooid, kampte met verzwakte houten balken aan de bovenzijde, wat een dringende restauratie noodzakelijk maakte. Momenteel worden de laatste details afgewerkt.

Het houtwerk van de kerk had te lijden onder vocht, wat leidde tot rotting van de balken en een afname van draagkracht. Kerksecretaris Jan Dekkers benadrukt het potentiĆ«le gevaar: “Zonder restauratie zouden verzakkingen hebben kunnen optreden, met mogelijk ernstige gevolgen zoals instortende zolders. De omvang van zo’n ramp zou niet te overzien zijn geweest.”

Voor het restauratieproject werd subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland door bouwadviseur Theo de Groot. Een bedrag van 170.000 euro werd aangevraagd, waarvan de helft is toegekend. De Groot is tevreden met het resultaat: “De restauratie verliep voorspoedig dankzij een grondige voorbereiding. We wisten welke balken aangepakt moesten worden en alles is volgens plan verlopen.”

Na de restauratie van de houten balken staat binnenkort de restauratie van het orgel van de kerk op de agenda. Verscheidene onderdelen van het orgel zijn eveneens aan vervanging toe, maar het tijdstip van deze restauratie is nog niet bekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen