Ontdek Voormalig Kantoor Steenfabriek Dericks en Geldens op Open Monumentendag

Foto: OMD Comité

In Maas en Waal staat volgend weekend de jaarlijkse nationale Open Monumentendag (OMD) op het programma. Hier in deze prachtige regio zullen tal van historische parels hun deuren openen voor het publiek, stuk voor stuk een bezoek meer dan waard. Een van deze bijzondere monumenten betreft het voormalige kantoor van de Steenfabriek Dericks en Geldens, gelegen aan de Mr. van Coothstraat 30a in Druten. Op zondag 10 september bent u van harte welkom om dit monument te bezichtigen, tussen 11.00 en 17.00 uur.

Wanneer men door het betoverende landschap van Maas en Waal fietst of wandelt, valt onmiskenbaar op dat huizen, schuurtjes en stallen overal gekenmerkt worden door de levendige kleuren van geglazuurde stenen en dakpannen, afkomstig van de beroemde Steenfabriek Dericks en Geldens. Van deze ooit zo bloeiende fabriek rest enkel nog de voormalige kantoorruimte, gelegen tussen de Ruyterstraat, de Mr. Van Coothstraat en het Kerkeland. Dit gemeentelijke monument is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, met zijn uitgebreide gebruik van diverse soorten geglazuurde stenen.

Het kantoor, opgetrokken rond het einde van de negentiende eeuw, bestaat uit slechts één bouwlaag met een karakteristiek zadeldak bedekt met authentieke Hollandse pannen. Opmerkelijk is dat de kantoorruimte, inclusief de aangrenzende grijze aanbouw, nog steeds wordt bewoond door de familie van de voormalige hoofdpaardenvoerman van de steen- en pannenfabriek. Het gebouw zelf is vervaardigd uit levendige rode stenen, afgewisseld met groen en rood geglazuurde stenen banden. Een in mangaansteen ingemetselde plint omringt het gebouw. Beide kopgevels zijn verfraaid met hoekpenanten die naar boven toe overgaan in een sierlijk klimmend fries, uitgevoerd in geel en rood siermetselwerk.

In de symmetrische voorgevel bevinden zich twee vensters met een segmentboog, omlijst door kunstzinnig groen en rood geglazuurd siermetselwerk, inclusief kleurrijke tegeltjes. Bovenin de gevel bevindt zich tevens een recht afgesloten, kleiner, maar soortgelijk venster met een vierruitsraam. De gevel wordt bekroond met een trapvormige uitkraging, gedragen door gebeeldhouwde stenen ornamenten. In het midden van de rechter zijgevel prijkt het opschrift “Dericks en Geldens” in geglazuurd aardewerk, omringd door smalle, staande vensters met segmentbogen. De dakgoten worden eveneens ondersteund door uitstekende gebeeldhouwde figuren. Deze gevels getuigen op indrukwekkende wijze van de architectonische variatie die de steenfabriek in die tijd te bieden had.

Binnenin het kantoor bevindt zich een prachtig tableau in de schoorsteenmantel met een inscriptie van de fabrikant Allard Carel Jacob Dericks:

“Kom vrij op mijn kantoor
doorsnuffel alle hoeken
maar handen uit de kast
en ogen uit de boeken.”

De schuur achter het huis is bedekt met een staalkaart van alle dakpansoorten die Dericks en Geldens in hun assortiment hadden.

Tijdens uw bezoek krijgt u de kans om enkele stukken te bewonderen die afkomstig zijn van de fabriek. Daarnaast zullen er ook documenten en tekeningen tentoongesteld worden, waardoor u een dieper inzicht krijgt in het erfgoed van dit prachtige monument.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen