Twee 4-Senses stoelen voor ’s Heeren Loo Boldershof

Foto: ’s Heeren Loo

Wonen in groepsverband heeft veel voordelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar wat te doen als een bewoner omgevingsprikkels zelf niet goed kan reguleren en hierdoor veel stress ervaart? Dan kan een ’4-Senses akoestische stoel’ uitkomst bieden. Onlangs ontvingen twee woningen van ’s Heeren Loo zo’n stoel dankzij gulle gevers.

Een ’4-Senses akoestische stoel’ is een geluiddempende cocon op een draaivoet met zachte sfeerverlichting en ingebouwde boxen. Door plaats te nemen in de stoel, laat een bewoner – zonder tekst en uitleg – weten even op adem te willen komen. De mate van interactie met anderen, bepaalt hij/zij door de stoel te draaien. De bewoner kiest er zelf voor het licht aan te doen of een muziekje op te zetten. De prijzige 4-Senses stoelen worden niet bekostigd uit de reguliere zorgbudgetten. De stoelen konden worden aangeschaft dankzij donateurs, de vriendenstichting van Boldershof en giften van verwanten.

Carolien en Tommy

Begeleider Carolien: ‘Op de foto zie je Tommy, één van onze zeven bewoners. Tommy vindt het heerlijk af en toe te chillen. De stoel is voor de bewoners echt een uitkomst. Ze begrijpen de werking en kunnen zich even terugtrekken, zonder het contact met de groep te verliezen. Soms zetten we voor hen een rustgevend muziekje op. Het effect is heel verrassend. Onze bewoners zijn veel relaxter. Onrust heeft plaatsgemaakt voor ontspanning. De stoel heeft niet alleen een positieve uitwerking op de bewoners, ook voor ons als begeleiders werkt de stoel perfect. Wat ik zo opmerkelijk vind, is de preventieve werking ervan. Een bewoner kan al in een vroeg stadium van overprikkeling tot rust komen. En dat is voor iedereen fijn, want spanning kost veel energie en voorkomen is beter. We zijn heel dankbaar voor alle giften!”

Loes en Keano

Begeleider Loes: ‘We deden mee aan een winactie en we waren door het dolle heen toen we hoorden dat wij de prijs hadden gewonnen. Er waren meer dan 300 deelnemers! Eind vorig jaar namen we de stoel in ontvangst. Het effect is verrassend. Kinderen die zich even willen terugtrekken, zonder het contact met de groep te verliezen, nestelen zich heerlijk in de stoel. En omdat hij op een draaivoet staat, bepalen ze zelf hoeveel prikkels van anderen ze toelaten. Onze jonge bewoners zijn een stuk rustiger. Zeker nu we een tablet hebben aangeschaft waarop ze bijvoorbeeld een tekenfilmpje kunnen kijken. Grappige bijkomstigheid is dat de kinderen, èn de begeleiders, snappen dat je de persoon in de cocon even met rust moet laten. We zijn superblij met deze aanwinst.”

‘s Heeren Loo ondersteunt in bijna heel Nederland mensen met een verstandelijke of andere beperking. Met meer dan 130 jaar aan kennis en ervaring uit de praktijk en de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en innovaties. Zo helpen we mensen verder. www.sheerenloo.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen