Vrouwen kiezen er veelal bewust voor om niet deel te nemen aan de screening op downsyndroom. De echo bij 20 weken zwangerschap wordt echter wel gedaan omdat deze veelal wel vergoed wordt. Daarnaast wordt deze echo ook gezien als standaardzorg. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
De screening op downsyndroom is in Nederland vrijwillig en op eigen kosten. Terwijl de zorgverzekeraar de 20-weken echo nog wel vergoedt. Op basis van objectieve informatie, in combinatie met de eigen waarden, normen en gevoel, neemt de zwangere een belsuit om wel of niet deel te nemen aan een screening naar Downsyndroom.
Het NIVEL heeft bij dertig zwangeren een onderzoek gedaan van verschillende afkomst. Uit het onderzoek is gebleken, dat de vrouwen het besluit om niet deel te nemen aan een screening als een eigen keuze ervaren. De 20-weken echo wordt echter als standaard gezien. Die hoort daar gewoon bij.
Bij een aantal vrouwen was er een foute veronderstelling. Er was een aanname, dat het risico op downsyndroom klein zou zijn, omdat er in de familie geen downsyndroom aanwezig zou zijn. Angst blijkt een grote rol te zijn, om een screening niet te doen, bijvoorbeeld de angst dat er iets mis gaat met de zwangerschap. Ook het principiële standpunt tegen abortus wordt als reden genoemd om een screening niet te doen.
Veel vrouwen dachten, dat bij de 20-weken echo alleen het geslacht gezien kon worden. Dat er dan ook gekeken wordt naar eventuele afwijkingen, was bij een aantal zwangeren onbekend, of hadden ze totaal niet bij stil gestaan. Hierdoor wordt gemeend, dat veel vrouwen er te licht over nadenken. Een duidelijke uitleg over wat er allemaal gaat gebeuren, zou een begin moeten zijn. Een taak hiervan ligt bij de verloskundige praktijken.