Gedenkplaat ter herinnering aan de mobilisatie in Puiflijk onthuld

Op de heuvel van de oude kerktoren in de Koningstraat is een nieuwe gedenkplaat ter herinnering aan de mobilisatie in Puiflijk onthuld. Wethouder Sjef van Elk van Dorpslijst Druten-Zuid/Puiflijk heeft deze gedenkplaat onthuld samen met leden van het 4 Mei Herdenkingscomité Puiflijk op donderdag 30 april 2015 onthuld.

De oude gedenkplaat werd in 2013 gestolen, vermoedelijk door koperdieven. De gemeente Druten heeft bepaald, dat er een nieuwe gedenkplaat moest komen. Ter voorbereiding hierop werd de fundering van het monument verplaatst naar een plek bovenop de heuvel bij de oude kerktoren, die in de Franse tijd is beschadigd.

Rond 11:00 uur heeft wethouder Van Elk van de Dorpslijst Druten-Zuid/Puiflijk de gedenkplaat onthuld. Dit deed hij samen met leden van het 4 Mei Herdenkingscomité Puiflijk.

Mobilisatie in Puiflijk

De gedenkplaat herinnert aan de mobilisatie in Puiflijk. Deze mobilisatie werd op 28 augustus 1939 afgekondigd. Alle dienstplichtigen in Nederland werden gestationeerd  op plekken waar de Duitsers mogelijk zouden kunnen binnenvallen. Begin september kwamen de eerste dienstplichtigen in Puiflijk aan. Ze bleven hier gestationeerd tot de Duitse inval op 10 mei 1940. Vanuit Puiflijk kregen ze de opdracht om naar de Grebbeberg nabij Rhenen een counteraanval uit te voeren.

Gedenkplaat

Het originele gedenkplaat is een gift van de officieren, onderofficieren en manschappen van een bataljon aan de bevolking van Puiflijk. Ze wilden de bevolking hiermee bedanken voor hun gastvrijheid. De gedenkplaat bestaat uit een legering en weegt ongeveer 20 kilogram.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen