Een altijd voortdurende discussie: Wel of geen pincode op je telefoon

03 sep 2015, 5:29 Knipsels
samsung galaxy s6 cc by 20
Kārlis Dambrāns

Pakweg twintig jaar geleden stond er nog niemand bij stil, een telefoon kun je beveiligen met een pincode of andere methode. De discussie of men dit wel moet doen, zal altijd blijven voortduren. Ons advies, niet doen.

Het is tegenwoordig nauwelijks voor te stellen, maar twintig jaar geleden had niet iedereen een mobiele telefoon. Jongeren kochten een mobiele telefoon en dan hoorde je er echt bij. In die tijd hadden telefoon zelfs nog geen internet. Internet was in die tijd voor veel mensen zelfs überhaupt nog hocus pocus.

In die tijd kon een vergrendelde telefoon gewoon ontgrendeld worden door een druk op [menu] en vervolgens op *. Tegenwoordig hebben we een pincode. Ook andere ontgrendelmethoden zijn tegenwoordig ' ín '. Het ontgrendelen door middel van het tekenen van een bepaald figuur, gezichtsherkenning, vingerafdruk of stemontgrendeling. Je kan het zo gek niet verzinnen, of het is tegenwoordig mogelijk.

In de ambulance

Daar rijd je dan, lekker op de fiets op weg naar school. Je rijdt rechtdoor, maar een automobilist ziet je niet door de laagstaande zon en rijd je van de fiets af. De ambulance wordt gebeld en je wordt naar het ziekenhuis vervoerd. De ambulancebroeder vindt je telefoon, maar die is vergrendeld. Pincode: 0000. Nee, onjuist. Toch wil die het thuisfront waarschuwen.

Hij doorzoekt de schooltas, maar kan geen agenda vinden. Logisch, want een beetje scholier gebruikt de agenda op de telefoon. Maar ergens vindt ie een kaartje van de bibliotheek met daarop de geboortedatum: 4 mei 1999. Dus hij typt in als pincode: 4599. Uiteindelijk kan hij in de telefoon. Snel naar contacten, maar je raadt het al, tientallen, dan niet honderden contacten. Iedereen bij naam, maar geen ' Thuis ', of ' Vader' of ' Moeder '.

Ons advies, geen pincode

Bovenstaand verhaal is natuurlijk verzonnen, maar het internet staat er al een jaar of 10 vol mee, met zogenaamde adviezen van ambulancebroeders. Zo zou je contacten aan moeten maken die in geval van nood gebeld moeten worden (ICE1, ICE2, etc). Maar gebruik gewoon de standaardpincode 0000, of liever geen. Zeker geen figuurtjes tekenen, gezichtsherkenning, stemherkenning of vingerafdruk. (waar wordt dat laatste opgeslagen op internet?)

Bescherm je gegevens

Toch zijn er velen die menen dat je je persoonlijke gegevens moet beveiligen met een pincode of andere methode. Er valt natuurlijk iets voor te zeggen, maar waarom zou je je persoonlijke gegevens bewaren op een telefoon? Maak je dan ook een back-up? Wat doe je als de telefoon defect raakt doordat ie in het water valt of het scherm barst?

Wanneer je aan het verkeer deelneemt, doe je zo voorzichtig mogelijk, omdat je geen ongevallen wilt veroorzaken. Thuis doe je ook voorzichtig met servies, dat niet alles op de grond valt. Zo moet je ook zuinig zijn op je telefoon. Niet af laten pakken, en niet op de grond laten vallen.

Samengevat, gebruik de standaard pincode 0000. Gebruik geen gezichtsherkenning, figuurtekenen of vingerafdruk om je telefoon te ontgrendelen. Maak bij je contacten duidelijk wie in geval van nood gebeld moeten worden. Internationaal is de afkorting ICE (in case of emergency) gebruikelijk. Maak er 2 of 3 aan en zorg dat die opvallen in je contacten. Je zou maar in deze tijd anoniem naar het ziekenhuis worden vervoerd na een ongeval, omdat je telefoon je agenda is, maar niet gebruikt kan worden.

Meer infotainment