Samen voor een veilige buurt: Meld verdachte signalen

12 feb , 11:45 Gemeente
inbreker
politie

‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ Onder deze naam heeft Meld Misdaad Anoniem (M.) een landelijke campagne ontwikkeld. Ook gemeente Druten doet hieraan mee en vraagt inwoners verdachte situaties te melden.

De campagne ‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ start in gemeente Druten op 12 februari. Het is een initiatief van Meld Misdaad Anoniem, ook wel M. genoemd. M. is het onafhankelijke meldpunt waar iedereen anoniem informatie kan geven over criminaliteit. 

De campagne roept inwoners op om verdachte signalen anoniem te melden. Buurtbewoners signaleren bijvoorbeeld vaak als eerste dat er iets niet klopt bij een woning of pand. Of kennen mensen die in een kwetsbare situatie zitten. Deze campagne helpt inwoners om signalen te herkennen. Denk hierbij aan het slepen met tassen of spullen. Of veel verschillende mensen die een woning bezoeken of er rondhangen. Maar ook nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.

Woningmisbruik

Woningen worden soms misbruikt door criminelen om wapens en geld op te slaan. En ook om te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Ze krijgen toegang doordat bewoners een kamer of ruimte afstaan. Door verhuur of omdat zij hiertoe gedwongen worden. Soms geven bewoners toegang tot hun huis in ruil voor geld of drugs. Ze worden verleid of onder druk gezet. Door verslaving of financiële problemen kunnen deze bewoners extra kwetsbaar zijn.

Veiligheid in de buurt

Naast de directe gevolgen voor kwetsbare mensen heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen anoniem te melden. Burgemeester Sigrid Sengers: “Als we verdachte signalen niet delen, blijft criminaliteit bestaan. Meld daarom misstanden of verdachte situaties. Dit kan natuurlijk altijd bij de politie. Maar voel je je daar niet prettig of veilig bij, dan kan dit ook anoniem. Zo dragen we samen bij aan een veilige buurt voor iedereen.”

Melden helpt!

Anoniem melden kan door te bellen naar 0800 7000 of online via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl.

M. ziet geen telefoonnummer of IP-adres. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. M. stuurt een anonieme melding naar de politie en andere opsporingsdiensten. Een melding leidt niet direct tot een inval of aanhouding. Eerst wordt de informatie gecheckt en verder onderzocht. Een anonieme tip kan worden toegevoegd aan een onderzoek, een nieuw onderzoek starten, of een oude zaak heropenen. Het is een puzzelstuk in een groter geheel. Dankzij anonieme meldingen worden jaarlijks meerdere zaken opgelost.