Druten zet alle zeilen bij om financieel gezond te blijven

Foto:

Deze week stuurde het college van de gemeente Druten de Perspectiefnota 2024 aan de gemeenteraad. Hierin staan de plannen en beleidsdoelen voor het komende jaar. En welke financiële keuzes daarbij gemaakt worden. De ambities uit het collegeprogramma ‘Samen Duurzaam Vooruit 2022-2026’ vormen de basis. Door diverse ontwikkelingen staan deze ambities onder druk, en niet alleen in Druten. Op 4 juli neemt de gemeenteraad een besluit over de Perspectiefnota. Zij geeft daarmee richting aan de begroting voor 2025 die in november wordt vastgesteld.

Veel gemeenten in Nederland krijgen de komende jaren te maken met financiële tekorten. Dit komt door bezuinigingen op de bijdragen die gemeenten krijgen van het Rijk. En ook door hoge prijzen en stijging van de lonen. Daarnaast geeft het Rijk steeds meer extra taken aan gemeenten, zonder bijbehorende financiële middelen. Ook gemeente Druten voelt deze ontwikkelingen flink in haar portemonnee.

Ingewikkelde puzzel

Wethouder Willy Brink: ”Ieder jaar is het een flinke puzzel om onze inkomsten en uitgaven in balans te brengen. Tot nu toe zijn we hier altijd goed in geslaagd. Maar het wordt wel steeds ingewikkelder. Wat nu vooral meespeelt is de onzekerheid over ontwikkelingen bij het Rijk en de financiele gevolgen hiervan. Als dit blijft, wordt het onmogelijk om aan alle opgaven te voldoen en onze ambities waar te maken. Bovendien wordt dan ook een discussie over onze taken onvermijdelijk.”

Dit speelt bij veel gemeenten. Daarom is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een lobby in Den Haag gestart. Met als inzet dat het nieuwe kabinet de balans tussen de taken van gemeenten en de middelen herstelt.

Voorsorteren op keuzes

De gemeente Druten heeft afgelopen jaren al maatregelen genomen, omdat het financiële toekomstplaatje vanaf 2027 niet rooskleurig is. Ook in de Perspectiefnota is een aantal afwegingen opgenomen, zogenaamde ‘ombuigingen’. Dit zijn niet alleen bezuinigingen, maar ook maatregelen als het anders inrichten van processen of verhogen van inkomsten. Zo kan de raad voorsorteren op mogelijk te maken keuzes. Om ervoor te zorgen dat onze gemeente ook in de toekomst financieel gezond blijft.

Sluitende begroting

Het college van Druten hoopt met veel creativiteit op een sluitende begroting voor 2025 en 2026. ”Een aantal ombuigingen is hier al in meegenomen. Zonder te tornen aan belangrijke doelstellingen, zoals de kwaliteit van de voorzieningen, van de openbare ruimte en de dienstverlening,” geeft wethouder Brink aan. ”En we moeten zeker keuzes gaan maken, maar niet te overhaast of ingrijpend. We gaan samen met de raad, stap voor stap, de inkomsten en uitgaven in balans te brengen. Vooralsnog nemen we hier tot 2027 de tijd voor. In die periode kunnen we tekorten aanvullen uit de speciale reserves die we hebben opgebouwd. En ondertussen volgen we de ontwikkelingen bij het Rijk op de voet.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen