Druten verbetert afvalscheiding, vergroot recyclekansen bij Dar

Foto: Beuningen Nieuws

In 2023 verbeterden inwoners van de gemeente Druten hun scheiding van etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) aanzienlijk, wat leidde tot meer recyclagekansen voor Dar. Deze ontwikkeling maakt het mogelijk voor Dar om steeds meer gft-afval te recyclen, waarbij het gebruikt wordt als waardevolle grondstof voor compost en groen gas. Dit groene gas dient als brandstof voor bussen in de regio, terwijl compost een duurzame aanvulling vormt voor tuinen en balkons.

Hoewel het scheiden van gft-afval op veel plaatsen in de gemeente al goed verloopt, worden nog steeds fouten gemaakt. Deze vergissingen, bekend als gft-containermissers, zijn zorgelijk, aangezien onjuist gescheiden gft-afval niet kan worden hergebruikt voor nieuwe producten. Daarom wordt benadrukt om extra aandacht te besteden aan het correct scheiden van afval. De meest voorkomende gft-containermissers in de gemeente zijn onder meer het plaatsen van kattengrit bij restafval, blik en plastic verpakkingen bij plastic+, (bewerkt) hout bij grof afval, papier/karton bij oud papier en karton, en uitwerpselen van dieren bij restafval.

Voor diegenen die moeite hebben met afval scheiden of twijfels hebben over waar bepaald afval thuishoort, biedt de Dar-app uitkomst. De afvalwegwijzer in de app geeft gedetailleerde instructies over de juiste afvalscheiding.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen