Eerste mensen aangekomen op noodopvang in Druten

Foto: Gemeente Druten

Vandaag zijn de eerste 84 asielzoekers aangekomen op de noodopvang aan de Scharenburg in Druten. De groep is divers. Er zijn gezinnen, stellen en alleenstaanden uit verschillende landen. Gisteravond hadden inwoners van Druten de gelegenheid om een kijkje te nemen. De belangstelling was groot.

De vluchtelingen zijn vanmiddag per bus vanuit een tijdelijke opvanglocatie in Amersfoort gekomen. De mensen zijn op de locatie door het COA ontvangen en verdeeld over de verschillende woonunits. Hierbij houdt het COA rekening met de regio waar de mensen vandaan komen, de taal die ze spreken en of ze alleen, met z’n tweeën of met een gezin zijn. Er zijn woonunits voor 4 en 8 personen.

Gemêleerde samenstelling

Het is een gemêleerde groep mensen die vandaag is aangekomen. Het zijn gezinnen, stellen en mensen die alleen zijn. Ook de leeftijd is divers. In verhouding zijn er meer mannen dan vrouwen.

Ongeveer een derde komt uit Syrië en een derde uit Afrikaanse landen. De overige mensen komen uit andere landen, zoals Irak, Pakistan. Er zijn geen veiligelanders bij.

De mensen zitten in verschillende fasen van hun asielprocedure. Als ze een verblijfstatus krijgen, is het de bedoeling dat ze als statushouder doorstromen naar een woning, ergens in Nederland. Dit betekent dat de samenstelling van de groep mensen op de noodopvang in de loop van de tijd kan veranderen.

Op de noodopvang is ruimte voor 100 mensen. Met deze eerste 84 is de noodopvang al aardig vol. De overige mensen worden ook snel verwacht.

Open Huis

Gisteren konden inwoners van Druten en andere geïnteresseerden een kijkje nemen in de noodopvang. Zo’n 300 mensen zijn geweest. Zij konden het dienstencentrum, de woonunits en buitenruimte bekijken. En natuurlijk hun vragen stellen aan medewerkers van het COA, de gemeente en aan het college van Druten.

De aankomende dagen legt het COA de laatste hand aan de afwerking van de buitenruimte en toegangsweg tot de noodlocatie. Maar omdat de druk op huisvesting van asielzoekers erg groot is en de woningen en het dienstencentrum klaar zijn, zijn de nieuwe tijdelijke inwoners van Druten vandaag al ontvangen.

Meer informatie

Op de pagina Vluchtelingen van gemeente Druten staat uitgebreide informatie over de noodopvang en een overzicht met vragen en antwoorden. Hier staan ook de acties die het COA en de gemeente hebben genomen om te zorgen dat de nieuwe en huidige inwoners van Druten prettig en veilig met elkaar kunnen samen wonen in de gemeente.

Deze informatie wordt steeds actueel gehouden. Ook kunnen vragen gemaild worden naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen