Preventief bestrijden eikenprocessierups

Foto: Kleuske, wikimedia

Om overlast door de eikenprocessierups te voorkomen, neemt de gemeente Druten preventieve maatregelen. Dit wordt gedaan door middel van het inzetten van nematoden, kleine aaltjes die fungeren als natuurlijke vijanden van de rupsen. De nematoden lokaliseren de rupsen en zorgen ervoor dat ze sterven. Deze aanpak is milieuvriendelijk en heeft geen schadelijke gevolgen voor mensen, planten of andere dieren, aangezien de nematoden uitsluitend de eikenprocessierups beïnvloeden.

De bestrijdingsactie wordt uitgevoerd in twee fasen. De eerste ronde vindt plaats eind april of begin mei, gevolgd door de tweede ronde twee weken later, afhankelijk van de weersomstandigheden. De werkzaamheden worden ’s avonds en ’s nachts tussen 20.00 en 7.00 uur uitgevoerd om te voorkomen dat de nematoden worden blootgesteld aan daglicht, wat hun effectiviteit kan verminderen en uitdroging kan veroorzaken. Tijdens deze werkzaamheden kan er tijdelijke geluidshinder optreden.

De bestrijdingsmethode omvat het vernevelen van de nematoden met behulp van een elektronisch geladen nevelspuit, waardoor de nevel als het ware magnetisch aan de bomen hecht. Dit vermindert het risico op verspreiding door de wind.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen