Gemeente Druten blijft opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen op schip

Foto: Druten

Gemeente Druten wil het schip aan de Veerdam blijven inzetten als noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Vanaf mei 2022 biedt de gemeente hier ruimte voor 136 mensen. Omdat de oorlog nog voortduurt, wil de gemeente de Oekraïense vluchtelingen onderdak blijven bieden op het schip tot 1 maart 2026.

Aan de Veerdam in Druten ligt sinds mei 2022 een cruiseschip als noodopvanglocatie voor 136 Oekraïense vluchtelingen. Na het uitbreken van de oorlog bood het schip een oplossing om de vluchtelingen snel veilig onderdak te geven.

Verlengen tot 1 maart 2026

De meeste Oekraïense vluchtelingen wonen al bijna twee jaar op het schip. Helaas is het nog steeds oorlog in Oekraïne. De gemeente wil opvang op het schip blijven bieden zolang de ‘Regeling opvang ontheemden Oekraïne’ van het Rijk van kracht is. Dat is op dit moment tot 1 maart 2026. Onder deze regeling vergoedt het Rijk de kosten voor de noodopvang.

Veilig onderdak zolang het nodig is

Burgemeester Sigrid Sengers: “De meeste Oekraïense vluchtelingen hebben hier hun leven weer aardig opgebouwd. Ondanks de oorlog in hun thuisland en de zorgen en onzekerheid die dit met zich meebrengt. Velen hebben werk, gaan naar school, hebben hier nieuwe vrienden gemaakt en doen mee aan activiteiten. Mede dankzij de inzet van inwoners, bedrijven, organisaties en verenigingen binnen onze gemeente. Het schip heeft beperkingen, vooral voor een langdurig verblijf. Toch zijn we blij dat we op deze manier iets voor hen kunnen betekenen. En de Oekraïense mensen zijn erg dankbaar. Natuurlijk blijven we ook in contact met de omwonenden. Het voortzetten van de opvang op het schip moet een passende oplossing voor iedereen zijn. Want zolang het nodig is, willen we de vluchtelingen uit Oekraïne een veilig onderdak bieden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen