Opvang Oekraïense vluchtelingen in Druten verlengd tot half maart 2024

Foto: Druten

Gemeente Druten heeft opnieuw het huurcontract voor het cruiseschip aan de Waalhaven verlengd. Het schip biedt sinds mei 2022 tijdelijke woonruimte aan 130 Oekraïense vluchtelingen. Het huurcontract is nu verlengd tot 15 maart 2024.

In de Waalhaven aan de Veerdam in Druten ligt sinds mei 2022 een cruiseschip waar zo’n 130 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk worden opgevangen. In eerste instantie had de gemeente het schip gehuurd voor zes maanden. Vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne is het huurcontract verlengd tot einde van dit jaar. Opnieuw heeft de gemeente nu besloten om het huurcontract te verlengen. Nu tot 15 maart 2024. De kosten worden door het Rijk vergoed.

Verlengen tot half maart 2024

Burgemeester Sigrid Sengers van Druten: “Helaas duurt de oorlog in Oekraïne nog steeds voort. Hierdoor kunnen Oekraïense vluchtelingen nog niet veilig terugkeren naar hun thuisland. We hebben daarom besloten om het huurcontract van het schip te verlengen tot 15 maart 2024.”

De gemeente realiseert zich dat het schip geen ideale opvanglocatie is. Maar vanwege de hoge urgentie is het wel belangrijk dat de Oekraïense vluchtelingen hier langer kunnen blijven. De sfeer op het schip is nog steeds goed en gemoedelijk. Ook zijn de meeste Oekraïense vluchtelingen ondertussen goed ingeburgerd in de gemeente en de regio. Het grootste deel heeft werk gevonden of gaat naar school.

“Gezien de ervaring van afgelopen anderhalf jaar, gaan we met vertrouwen deze verlengde opvangperiode in. Op dit moment zien we dit als de beste oplossing. Zo kunnen we ook deze winter een bijdrage blijven leveren aan de opvang van Oekraïense ontheemden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen