Boa’s in Druten en Wijchen krijgen meer bevoegdheden

Foto: Beuningen Nieuws

Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) in de gemeenten Druten en Wijchen krijgen meer bevoegdheden. Boa’s krijgen steeds meer te maken met agressie en (verbaal) geweld. Door de bevoegdheden uit te breiden, willen de burgemeesters van beide gemeenten ervoor zorgen dat Boa’s veiliger en zelfstandiger kunnen werken. Het gaat bijvoorbeeld over het gebruik van handboeien en fouilleren.

Het gedrag van de samenleving verandert. En daarmee ook de rol van de Boa’s. Zij spelen een steeds belangrijkere rol in de leefbaarheid en veiligheid. Bij het uitvoeren van hun werkzaamheden krijgen Boa’s steeds meer te maken met agressie en geweld. De risico’s van de Boa’s wijken daarbij niet af van die van de politie. “De landelijke tendens laat zien dat agressie en geweld, ook verbaal, in de richting van handhavers stijgt. Dit was voor ons aanleiding om te besluiten dat Boa’s meer bevoegdheden krijgen. We hebben daarin een zorgvuldige afweging gemaakt”, benadrukt burgemeester Sigrid Sengers van Druten. “Mede gelet op het uitgestrekte werkgebied in onze gemeentes kan bij een dreiging of escalatie de komst van de politie niet worden afgewacht. Meer bevoegdheden om in te grijpen, maakt dat de Boa’s zelfstandiger en veiliger kunnen werken.”

Daadkrachtiger optreden met meer bevoegdheden

De Boa’s en politie werken steeds meer samen, bijvoorbeeld bij evenementen. Burgemeester van Wijchen, Renske Helmer-Englebert, legt uit: “Deze samenwerking is voor beide partijen waardevol. Bij een dreigende situatie mag de Boa in het vervolg bijvoorbeeld ook de handboeien gebruiken. Hiermee kan een situatie sneller worden opgelost en is de kans op escalatie kleiner. Met de extra bevoegdheden kunnen Boa’s in dit soort situaties effectiever en daadkrachtiger optreden.”

Training

Voor het toepassen van de uitgebreidere bevoegdheden volgen de Boa’s een training. Door deze specifieke training leren de Boa’s om te gaan met geweld en agressie tegen handhavers in de openbare ruimte.

Als een Boa geweldsbevoegdheid heeft toegepast, wordt dit direct gemeld bij de politie. Die toetst dit op wet- en regelgeving, proportionaliteit, subsidiariteit en professionaliteit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen