Verschillende oplossingen voor het overvolle elektriciteitsnet

Foto: Liander

Al een hele tijd hebben we in de gemeente Druten te maken met een vol elektriciteitsnet. Wat is nu precies de oorzaak van dit probleem? En nog belangrijker, wat zijn de mogelijke oplossingen? De gemeente Druten heeft samen met de gemeente Wijchen onderzoek laten doen door Energy Indeed naar de problemen en mogelijke oplossingen.

Een probleem met vele gezichten

Het onderzoek laat zien dat er in Druten niet één oorzaak is van het volle elektriciteitsnet. In sommige wijken liggen heel veel zonnepanelen op daken van huizen. In die wijken wekken inwoners en bedrijven dus veel extra elektriciteit op die zij niet direct gebruiken. In het voorjaar speelde ook dat sommige geplande zonneparken in Druten door het volle elektriciteitsnetwerk niet konden worden aangesloten. Ook is de vraag naar elektriciteit groter. Dat komt bijvoorbeeld door de sterke groei van elektrische laadpalen. Tot slot maakt het onderzoek duidelijk dat het elektriciteitsnet en de wet- en regelgeving verouderd zijn.

Oplossingen zoeken in drie richtingen

De oplossingen moeten we zoeken bij Liander, inwoners, bedrijven en de gemeente. Er zijn grofweg drie richtingen.

1. Het gebruik. De gebruikers van het elektriciteitsnet – inwoners en bedrijven – moeten slimmer omgaan met elektriciteit. Liander en de gemeente kunnen hen hierin helpen en kennis delen over het gebruik van elektriciteit.

2. Grootschalige opwek van duurzame energie. De gemeente moet beter sturen op de gevolgen van grootschalige ruimtelijke projecten op het netwerk. En op de afspraken hierover tussen gemeente en de initiatiefnemers.

3. Het elektriciteitsnetwerk. Liander moet het netwerk verzwaren en aanpassen. Samen met Liander kijkt de gemeente hoe ze het energienetwerk slimmer kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van energiehubs. En ook inwoners kunnen gaan investeren in bijvoorbeeld een buurtbatterij.

Wethouder Ronald Thoonen zegt: “Inventarisatie van bestaande aansluitingen en nieuwe aansluitingen, wie wanneer stroom gebruikt en wie wanneer stroom terug levert, geeft informatie waarmee wij straks het stroomnet slimmer kunnen gebruiken. Het onderzoek en dit rapport levert ons hierin eerste inzichten. Hier ben ik erg blij mee!”

Vervolg in Lokale Energie Strategie

De resultaten uit het onderzoek neemt de gemeente mee in de nog op te stellen Lokale Energiestrategie. Deze Drutense Energiestrategie leidt tot een programma met acties, projecten en proefprojecten. Rond de zomer van 2023 zijn de strategie en het programma klaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen