Column: Een veilig onderdak voor iedereen

Foto: gemeente Druten

Iedere dinsdag vergadert het college van burgemeester en wethouders in Druten. De laatste maanden spreken we hierbij veel over de asielopvang in ons land. We hebben daarover in het college dezelfde mening: mensen die moeten vluchten vanwege oorlog en ellende verdienen een veilige plek. we moeten en willen daarin onze verantwoordelijkheid nemen. Maar hoe doen we dat en waar past dat het beste?

In Mei ontstonden er onmenselijke toestanden in de asielopvang in Ter Apel. Mensen moesten dag en nacht buiten blijven. De staatssecretaris vroeg daarom aan alle gemeenten om hulp. Gemeenten hadden al de taak om ieder jaar een vastgesteld aantal statushouders (erkende vluchtelingen) op te nemen. Ook in Druten komen jaarlijks statushouders wonen.

De vraag om asielzoekers op te vangen was nieuw. Samen met de andere gemeenten in de regio hebben we dit opgepakt Dat was een grote uitdaging. Er waren weinig geschikte gebouwen en bijna alle gemeenten in onze regio die met creatieve oplossingen toch onderdak konden bieden. Bijvoorbeeld in een gemeentehuis of omgebouwde manege.

In onze gemeente hebben we veel panden onderzocht. Tot nu toe hebben we geen geschikte locatie kunnen vinden die aan de voorwaarden voldoet, Maar we gaan door. We onderzoeken hierbij ook de mogelijkheid van tijdelijke extra woningen. Deze zogenaamde flexwoningen kunnen namelijk ook ingezet worden voor andere mensen die al lang op zoek zijn naar een woning, zoals starters op de woningmarkt. Zo proberen we zorgvuldig, samen met de regio, te werken aan passende huisvesting voor iedereen die dringend een woning nodig heeft.

College van burgemeester en wethouders, Corry van Rhee-Ammerveld, Willy Brink, Ronald Thoonen en GĂ©rard de Wildt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen