Tip van SAARS: Etiketten lezen

Foto: SAARS

Als je in de supermarkt staat zijn er vaak per product heel veel verschillende opties. Wanneer je een gezonde leefstijl wilt ontwikkelen is het ook belangrijk dat je weet hoe je in de supermarkt de beste keuze maakt. Vandaag helpen we je op weg door tips te geven over hoe je een ingrediëntenlijst bekijkt.

Belangrijke richtlijnen voor de samenstelling van producten zijn als volgt:

1. Zo min mogelijk toegevoegd suiker.

  • Het toevoegen van suiker levert zogenaamde ‘loze kcal’, calorieën die geen voedingsstoffen geven aan je lichaam en dus beter vermeden kunnen worden

2. Volkoren als eerste graan.

  • Bij brood- en graanproducten is het van belang dat het grootste aandeel aan granen komt uit de volkoren variant. Is het eerste ingrediënt op de lijst volkoren? Dan zit je altijd goed!

Wanneer je in de supermarkt staat en een keuze wilt maken uit verschillende producten is de eerste stap om de ingrediëntenlijsten te vergelijken om te kijken of er suiker is toegevoegd.

Tips bij het lezen van een ingrediëntenlijst:

1. De ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid. Het eerste ingrediënt zit er dus het meeste in en het laatste het minste.

2. Suiker kan heel veel verschillende namen hebben.

  • Vermijd producten met de volgende ingrediënten: suiker, dextrose, fructose, honing, siroop, stroop, galactose, glucose, kandij, maltose en sacharose.

In het plaatje hieronder staan drie vergelijkbare ontbijtgranen naast elkaar, qua energie (kcal) zijn ze vergelijkbaar, maar in de hoeveelheid toegevoegd suiker schelen ze enorm! De ontbijtgranen van Bolletje worden op smaak gebracht door gepureerde dadels, terwijl die van Quaker en Jumbo meerdere soorten suiker bevatten. Dit zorgt ervoor dat je bij de ontbijtgranen van Quaker en Jumbo een grotere kans hebt om een aantal uur na je ontbijt het welbekende suikerdipje te krijgen. Terwijl bij die van Bolletje deze kans veel kleiner is. Zo zie je dat de kcal niet altijd alles zeggen over een product en dat het dus belangrijk is om ook de ingrediëntenlijst te bekijken!

Benieuwd naar meer gezonde tips en/of recepten? Kijk op www.saars.nl of volg @saarsvoeding op Social Media.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen