30 Jaar Maas en Waal in Beeld: Jos Kruisbergen’s Monumentale Erfgoed

Foto: Lou Kruisbergen

MAAS EN WAAL – Het Land van Maas en Waal wordt tot leven gebracht door de onvermoeibare inzet van chroniqueur Jos Kruisbergen. Sinds 1994 reist deze filmkunstenaar door de streek voor de stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid, om vast te leggen wat er leeft. Op donderdag 11 januari viert de stichting haar 30-jarig bestaan, een prachtige mijlpaal.

Jos ontdekte zijn roeping na een burn-out als slager, en zijn reis was allesbehalve eenzaam. Hij werd vergezeld door toegewijde metgezellen, waaronder de onmisbare geluidsman Geert Megens. Samen hebben ze meer dan 100 documentaires en 640 reportages geproduceerd, die de pracht van dit gebied weerspiegelen. Deze 30-jarige mijlpaal is niet zomaar een gebeurtenis, maar een monument van onschatbare waarde.

In een interview onthulde Jos een opmerkelijk verhaal over zijn opbrengsten van ruim 560.000 gulden bij NOS en RTL. Al het geld vloeide in de kas van een stichting om het avontuur voort te zetten. Zonder deze stap zou het verhaal snel ten einde zijn gekomen.

Gijs Stappershoef, een icoon in de Nederlandse televisiewereld, eerde Jos in een documentaire. Hij plaatste Jos’ talent op hetzelfde niveau als grootheden als Leni Riefenstahl en Joris Ivens. Een lofzang die voor anderen slechts een droom zou zijn, maar voor Jos werkelijkheid werd.

Dankzij het werk van Jos weeft het heden zich nauw samen met het verleden. Lezingen over het alledaagse leven van mensen, iets wat Jos al in de jaren ’70 vastlegde, zijn nu gangbaar.

Lou, de broer van Jos, heeft met zijn camera prachtige momenten vastgelegd, zoals de uitverkochte avond in de Bogerd te Druten, waar mensen hun unieke band met Maas en Waal deelden. In 2012 onthulde Lou een documentaire over Jos, waarin de essentie van Jos als grootvader en zijn nalatenschap voor zijn kleinkinderen centraal stonden.

Dit onthullende werk, ooit verborgen in een stoffige kast na een donateursweekend, wordt nu gedeeld met fragmenten en verhalen van degenen die zij aan zij werkten met Jos. De reportage is te bekijken op www.2bg.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen