Onderzoek: ongeveer 1 op 5 stemmen vervroegd uitgebracht

Foto: BNG

Tot maximaal ongeveer een op de vijf stemmen wordt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen waarschijnlijk al op maandag 14 of dinsdag 15 maart uitgebracht. Dat meldt I&O Research op basis van een onderzoek in opdracht het ministerie van Binnenlandse Zaken onder 985 kiezers.

Ongeveer een op de twaalf (8 procent) van de kiezers denkt zeker op de maandag of dinsdag te stemmen, een op de vijf (21 procent) doet dat ‘waarschijnlijk’. 17 procent van de ondervraagden weet nog niet of het gebruik maakt van de mogelijkheid om vervroegd een stem uit te brengen. De belangrijkste redenen die worden genoemd om vervroegd te willen stemmen bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen zijn “het coronavirus” (46 procent) en gemak (35 procent).

Vooral 65-plussers maken gebruik van de optie om vervroegd te stemmen. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar die vervroegd gaan stemmen, doen dat vooral vanwege tijdgebrek op woensdag. Verder zouden lageropgeleiden vaker vervroegd gaan stemmen dan hogeropgeleiden.

De opkomstverwachtingen komen overeen met de werkelijke opkomst op maandag en dinsdag tijdens de herindelingsverkiezingen in elf gemeenten afgelopen november, komt uit het onderzoek naar voren. Van de kiezers die bij de herindelingsverkiezingen vervroegd hebben gestemd, zegt 4 procent dat zij niet zouden hebben gestemd als vervroegd stemmen niet mogelijk zou zijn geweest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen