Ruilverkaveling Land van Maas en Waal afgerond

Foto: gemeente Druten

Begin september is, na 28 jaar, het Landinrichtingsproject Land van Maas en Waal afgesloten tijdens een bijeenkomst. Tijdens deze afsluitende bijeenkomst presenteerde de Landinrichtingscommissie het boek ‘Grote Werken, Hoe Maas en Waal welvarend werd.’ Het boek gaat over de geschiedenis en veranderingen in het landschap van Maas en Waal.

Het project

Het project startte in 1989 met de voorbereiding van de Ruilverkaveling Land van Maas en Waal. In 2002 ging de Landinrichtingscommissie daadwerkelijk aan de slag met de uitvoering van de ruilverkaveling. Dit was een intensief proces, 886 grondeigenaren waren hierbij betrokken.

Bereikte doelen

Met elkaar hebben de betrokkenen veel doelen bereikt. Het aantal kavels is bijvoorbeeld teruggebracht van 7000 naar 5500 en de agrarische structuur is verbeterd. Ook is er meer ruimte gekomen voor de natuur in de uiterwaarden en zijn er natuurlijke oevers aangelegd langs de Maas en Waal.

Toekomst

Tijdens de afsluitende bijeenkomst keek voorzitter Mathieu Gremmen ook naar de toekomst. Nieuwe opgaven zijn bijvoorbeeld klimaatverandering, energie en duurzaamheid. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland voegde daar nog recreatie aan toe. In het landschap komen de nieuwe opgaven samen met de onderwerpen die centraal stonden in het project. Water, natuur en landbouw.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen