Column Wethouder Sjef van Elk: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Foto: gemeente Druten

Sinds 2010 ben ik wethouder. In oktober 2016 switchte ik naar de portefeuille sociaal domein, onderwijs, kunst en cultuur. Inmiddels hoort sport daar ook bij. Wie mij in 2016 had voorspeld dat het sociaal domein zo uitdagend zou zijn, had ik direct doorgestuurd naar de dure specialistische zorg.

De uitdaging zit ‘m onder andere in de ontzettend mooie ontwikkelingen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen. Zoiets doe je nooit alleen. Dat doe je met steun van je collega’s in het college en de leden van de gemeenteraad. En samen met een geweldig team van medewerkers en partners in de keten. De uitdaging zit ‘m in ook de keerzijde van de medaille. Ik zie dat de samenleving zich in de afgelopen jaren heeft verhard. Ik maak mij wel eens zorgen over kinderen en jongeren. De zwaarte van casussen neemt toe. En dan prijs ik mij gelukkig, dat we in onze gemeente een geweldig Sociaal Team hebben. Professionals, die er samen vaak voor zorgen dat mensen weer verder kunnen met hun leven.

Gelukkig gaat het met de meeste jongeren goed. Ik schrijf dat voor een belangrijk deel toe aan ons verenigingsleven. Ik noem dat wel eens de kurk waarop onze samenleving drijft. Wat daarbij ook helpt is een plek zoals jongerencentrum Place2Be. Ook al maak ik me zorgen, ik zie daarnaast dat ons vangnet werkt. En laten we wel wezen, zelf zijn we ook jong geweest. Wat mij betreft geldt anno 2020 nog steeds dat aloude spreekwoord: ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’ Place2Be wordt binnenkort uitgebreid met Place2Do; een nieuwe ontwikkelplek voor onder andere muzikaal talent van jongeren. Dat is nou typisch zo’n voorbeeld van een uitdagende én toekomstbestendige ontwikkeling.

Sjef van Elk
wethouder

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen