Bericht van de burgemeester over corona – 13 mei 2020

Foto: Hans Barten

Lieve inwoners van Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk.

Deze week krijgen we voor het eerst sinds half maart ‘voorzichtig’ wat meer ruimte. De kinderen mogen voor een deel naar school, veel sportactiviteiten mogen weer en de kapper mag knippen. Het vooruitzicht is dat er vanaf 1 juni nog meer ruimte komt, maar… onder voorbehoud! Voorzichtig is daarbij een woord dat eindeloos terugkomt, want er is een broos herstel.

Na iedere persconferentie van minister-president Mark Rutte waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd, is daarover crisisoverleg in Nijmegen. De burgemeesters van de regio bespreken dan met elkaar wat de gevolgen van deze maatregelen zijn voor de gemeenten. Na de laatste persconferentie was één ding duidelijk; de politie mag nog steeds bekeuren, maar de verantwoordelijkheid komt vanaf nu meer bij de inwoners en ondernemers. Dat is spannend, het vraagt discipline van ons allemaal. Als over een paar weken namelijk blijkt dat het aantal coronabesmettingen toeneemt, dan moeten we terug naar de zwaardere maatregelen.

Het is niet fijn om afstand tot je familie en vrienden te bewaren, het is niet fijn om maar met drie mensen bij elkaar te mogen lopen en het is zeker niet fijn om zelfs op Moederdag je kind of je moeder niet te kunnen knuffelen. Niemand wordt blij van die maatregelen en niemand weet helaas of we hiermee de goede dingen doen om het virus tegen te gaan. Over één regel zijn alle deskundigen het echter eens en dat is dat anderhalve meter afstand bewaren de kans op besmetting vele malen kleiner maakt.

Het aantal besmettingen wordt minder, maar we zijn nog niet van corona af. Die anderhalve meter afstand blijft belangrijk. Ik doe een beroep op alle Drutenaren om zich daaraan te blijven houden. Laten we voorzichtig zijn met de ruimte die we nu krijgen en daarmee stappen zetten naar het normale leven. Een leven waarin kinderen weer hele dagen naar school gaan, waarin familie weer op bezoek mag bij mensen in verzorgingshuizen en een normaal leven in een gemeente Druten met alle sportwedstrijden en bruisende activiteiten die daarbij horen.

Corry van Rhee – Oud Ammerveld
burgemeester

Reacties