Bericht van de burgemeester over corona – 29 april

Foto: Hans Barten

Aan alle inwoners van Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk.

Beste inwoners,

Traditioneel herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers en op 5 mei feesten we omdat we in vrijheid mogen leven. Het hele jaar werken vele vrijwilligers hard om de activiteiten hieromheen te organiseren. Hoe anders zullen die tradities dit jaar verlopen, het coronavirus heeft ons leven op een ongekende manier op zijn kop gezet. De maatregelen om de verspreiding tegen te gaan maken festiviteiten onmogelijk en daarnaast passen bij de huidige omstandigheden ook geen grootse activiteiten.

Aan de dodenherdenking op 4 mei geven we op een ingetogen wijze inhoud, evenals aan Bevrijdingsdag. 2020 is een bijzonder jaar, het jaar van 75 jaar Vrijheid. Het is heel erg jammer dat alles wat op de agenda staat, niet door kan gaan. Geen vrijheidsconcerten, geen bevrijdingsvuur-estafette en geen van de vele andere activiteiten die in het kader van dit bijzondere bevrijdingsjaar al waren voorbereid.

We vieren Bevrijdingsdag dit jaar anders, passend bij de omstandigheden. Op 5 mei hijs ik de vlag voor het gemeentehuis.  Ik hoop dat u die dag ook de vlag uitsteekt om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd. Dankzij hen kunnen we Bevrijdingsdag vieren. In vrijheid kiezen wij ervoor om dat thuis te doen, wel samen maar niet dicht bij elkaar.

Het coronavirus zet ons leven op zijn kop, maar het geeft ook weer andere inzichten en leert ons op andere manieren samenwerken. De dagen rond de herdenking en bevrijding, laten jaarlijks een grote saamhorigheid onder onze inwoners zien. Juist nu moeten we laten zien dat we ook dit SAMEN aan kunnen. Want alleen samen kunnen we dit virus onder controle krijgen.

Samen maakt ons sterker, laten we daarom juist de vlag uithangen op 5 mei.

Corry van Rhee-Oud Ammerveld

burgemeester

Reacties