Tweestromenland in Beeld en Geluid bestaat 24 jaar!

Foto: Tweestromenland in Beeld en Geluid

Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid is 24 jaar geleden opgericht. Boegbeeld van de stichting is cineast Jos Kruisbergen. Hij filmt al sinds jaar en dag als vrijwilliger het wonen, werken en leven in het groene land tussen de grote rivieren.

Kruisbergens grote liefde voor Maas en Waal, zijn enorme inzet en talent hebben geleid tot tal van pareltjes. Circa 80 documentaires en ruim 400 reportages heeft hij gemaakt, vaak in nauwe samenwerking met geluidsman Geert Megens. Behalve Jos zijn nog vele andere vrijwilligers bij de stichting betrokken. Ruud Stoeten bijvoorbeeld, die met woorden kan schilderen. Het gevoel dat uit zijn verhalen spreekt, sluit naadloos aan bij de schoonheid die Jos Kruisbergen in zijn beelden legt. Daarnaast zijn er mensen die de website bijhouden, zaken organiseren, etc.

Het instituut Tweestromenland in Beeld en Geluid wordt bijgestaan door een stel geweldige Hilversumse adviseurs die er al sinds de dag van de oprichting bij betrokken zijn. Het was de Godfather van de Nederlandse televisie die destijds de aanzet gaf tot de oprichting: Gijs Stappershoef.

Jos Kruisbergen deed toen al veel werk voor landelijke tv-omroepen, maar Stappershoef vond dat hij in het Rivierenland moest gaan filmen om daar stukjes geschiedenis voor de streek te gaan vastleggen.

En de gemeenschap blijkt het uitermate belangrijk te vinden. Steeds meer scholen, universiteiten en waterschappen raadplegen de website van Tweestromenland in Beeld en Geluid. Sterker nog, wie Jos wel eens spreekt, weet dat de website bezoekers van over de hele wereld trekt. Mensen die nog altijd een warm plekje in hun hart hebben voor het Land van Maas en Waal.

Regelmatig krijgt de stichting verzoeken om elders in het land films te komen draaien in schouwburgen en dorpshuizen. Helaas kan Tweestromenland in Beeld en Geluid niet aan die vragen voldoen. Per slot van rekening bestaat de stichting uit vrijwilligers: een hechte groep, allemaal fanatieke mensen, maar het belangeloos bezig zijn met zo’n zaak heeft nu eenmaal z’n beperkingen.

De documentaire waarmee Jos Kruisbergen nu bezig is krijgt de titel De Waal stapt uit zijn winterbed. Deze film zal binnenkort te zien zijn op de donateursdagen. Donateurs krijgen hiervoor tijdig een uitnodiging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen