Recept: Oma’s Snert speciaal voor de Leste Mert

Foto:

Grootmoeders Erwtensoep, of Oma’s Snert, doet het nog altijd prima. Lekker, voedzaam en heerlijk voor de aankomende Leste Mert. Bovendien is deze erwtensoep ook nog eens heel goed van te voren te maken, en zelfs de dag na het koken van de soep, is deze nog lekkerder.

Erwtensoep Ingrediënten

  • 300 gram hamlappen
  • 1 rookworst om te wellen (liefst… Hema!)
  • 250 gram spliterwten
  • 1,5 liter water
  • Een stuk knolselderij, in blokjes gesneden
  • 1 winterwortel, in blokjes gesneden
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • zout en peper naar smaak
  • 2 of 3 rundvleesbouillonblokje(s)
  • peterselie, fijngesneden

Grootmoeders Erwtensoep Bereiding

  • Doe het water in een grote soeppan en breng het aan de kook. Zodra het water kookt, de bouillonblokjes erin en het vlees erbij en laat het één uur zacht koken. Schuim als het nodig is af.
  • Voeg daarna de (van tevoren gewassen) spliterwten toe en laat het nog eens één uur koken tot vlees en erwten goed gaar zijn.
  • Laat ondertussen de rookworst ongeveer 20 minuten wellen in heet water, niet kokend, in een andere pan.
  • Haal dan het vlees uit de pan en doe hiervoor in de plaats de groenten erin. Laat de soep nog eens 20 tot 30 minuten zacht koken tot de groenten gaar zijn.
  • Snijd het vlees, als dit is afgekoeld, fijn, in blokjes.
  • Snijd de rookworst in plakjes.
  • Pureer de soep met de (staaf)mixer. Doe het vlees weer bij de soep en laat deze nog enkele minuten doorkoken. Af ent toe roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Breng de soep eventueel verder op smaak met zout en peper.
  • Strooi er als laatste wat peterselie over.
  • Serveer de soep, goed warm, eventueel met wat extra’s zoals roggebrood met spek, om in grootmoeders stijl te blijven.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen