Wethouder Paul Loermans over een fusie met Druten

Foto: Wijchen

Veel mensen vragen mij: hoe kan het dat jij als echte Wijchenaar voor een fusie met Druten bent? Dat wil ik graag uitleggen.

Een aantal jaren terug was ik inderdaad niet voor een fusie. Maar de wereld om ons heen verandert. Of we dat nu leuk vinden of niet. Wie had er een paar jaar geleden van de regionale energietransitie gehoord, om maar eens een voorbeeld te noemen. We zien de laatste jaren een tendens waarbij de rijksoverheid meer taken bij de gemeente legt en bijna altijd voor minder geld. Ook zien we dat de provincie niet meer met individuele gemeenten afspraken maakt maar met de regio. En dan gaat het over te bouwen huizen of te ontwikkelen bedrijventerreinen.

Wijchen gaat mij als geboren en getogen Wijchenaar zeer aan het hart. En dan bedoel ik de Wijchense samenleving waar we klaar staan voor elkaar en waar dingen georganiseerd worden, waar een rijk verenigingsleven is  en waar het goed wonen is in ruim opgezette wijken en mooie kleine kernen. Dat wil ik graag zo houden. En dat is waar ik politiek voor sta.

Maar hoe gaan we dat bereiken?

Door stil te zitten en hopen dat de tendens van meer complexe taken voor gemeentes overgaat? Door stil te blijven en hopen dat Nijmegen en Arnhem met ons rekening houden? Door stil te zitten en te wachten op wat anderen doen? Door stil te blijven en maar hopen dat we niet gedwongen worden mee te gaan in een steeds verder gaande verstedelijking? De stad zal dan oprukken en die heeft ruimte nodig voor huizen, windmolens en meer. NEE! Laten we kiezen voor een toekomst waarin we een sterke zelfbewuste gemeente zijn. Een gemeente die aan de regiotafels invloed heeft en op kan komen voor onze manier van wonen en leven. Een gemeente die zelfstandige keuzes kan maken. Een gemeente met een landelijk karakter waar het goed wonen is en met sociale samenhang.

Daarom zeg ik JA tegen Druten

We hebben nu de kans om samen met Druten zo een gemeente te vormen. En op de lange termijn zal een gemeente Land van Maas en Waal nodig zijn om mee te kunnen praten in de regio. Ja, ook ik heb moeten wennen aan dit idee. Ik snap dat u dit ook moet. Maar als we onze sfeer van leven waarderen en willen behouden is het nodig dat we sterker staan. Zodat we zelf bepalen wat voor huizen we bouwen en voor wie of waar we windmolens neerzetten als die er moeten komen. Ik heb het dus niet over de problemen van een of twee jaar  maar over vooruitkijken op de lange termijn. Voor de toekomst van mijn kleinkinderen. Besturen is vooruit zien en dat mag u van mij verwachten. En Wijchen blijft gewoon Wijchen.

In september zal de gemeenteraad besluiten of er een draagvlakonderzoek komt naar een fusie. Het woord is dan aan u als inwoner, want zonder draagvlak kan dit besluit niet genomen worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen