Wethouder Sjef van Elk leest voor tijdens start Nationale Voorleesdagen

Foto:

Op woensdagochtend 22 januari las wethouder Sjef van Elk voor aan kleuters op basisschool De Appelhof tijdens de start van de Nationale Voorleesdagen. De wethouder las voor uit het prijswinnende prentenboek De grote vijf, geschreven en geïllustreerd door Bella Makatini en Judi Abbot. Een grappig verhaal over een olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en een buffel.

Wethouder Van Elk: “Lezen is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Elke dag 15 minuten lezen heeft een positief effect op de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen leren zo veel nieuwe woorden en als je veel woorden kent, kun je de wereld om je heen beter begrijpen. Kinderen met goede taalvaardigheden doen het ook beter op school en later op de arbeidsmarkt. Ouders kunnen dus echt het verschil maken door elke dag voor te lezen.”

Laaggeletterdheid

De gemeente Druten voert een actief beleid om voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren. Er wordt nauw samengewerkt met de bibliotheek, de kinderopvang, het onderwijs en het consultatiebureau. Het gemeentelijke beleid is bedoeld om de onderwijskansen van kinderen te vergroten en om laaggeletterdheid te voorkomen.

In de gemeente Druten is 1 op de 8 inwoners van 16 tot 65 jaar laaggeletterd. Dit betekent dat zij moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Vaak hebben zij ook beperkte digitale vaardigheden. Laaggeletterden ondervinden problemen bij alledaagse activiteiten, zoals het lezen van verpakkingen in de supermarkt, invullen van formulieren en reizen met het openbaar vervoer. Laaggeletterden hebben ook vaker een laag inkomen en schulden, meer gezondheidsklachten en vinden moeilijker een baan.

Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen is een project van Stichting Lezen en wordt sinds 2004 georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar. De zeventiende editie van de Nationale Voorleesdagen vindt plaats van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari.

Reacties

0