Mee®doenertjes en Buurtfonds

Foto:

Om inwonerinitiatieven mogelijk te maken en te faciliteren start de gemeente Druten met Mee®doenertjes en het Buurtfonds. Het gaat om initiatieven die het welzijn en de leefbaarheid bevorderen en waarin verbinden en ontmoeten centraal staat.

Wethouder Sjef van Elk laat weten dat in de gemeente Wijchen al ervaring is opgedaan met de Mee®doenertjes. Het blijkt succesvol te zijn. “In de gemeente Druten willen we inwoners stimuleren die iets willen organiseren om de sociale samenhang in hun wijk of buurt te bevorderen.” Een Mee®doenertje bedraagt maximaal € 300,-. Voor 2020 is er in totaal € 6.000,- beschikbaar. Hiervan kunnen 20 initiatieven uitgevoerd worden.

Het Buurtfonds

Het Buurtfonds is bedoeld voor grotere initiatieven. Een bijdrage uit het Buurtfonds is minimaal € 500,- en maximaal € 5.000,-. Ook moet er sprake zijn van minimaal 50% co-financiering. Dus om voor € 500 in aanmerking te komen, moet de aanvraag minimaal €1.000 zijn. Voor 2020 is € 5.000 beschikbaar. Er kunnen tussen de 5 en 10 initiatieven uitgevoerd worden.

Eenvoudig aan te vragen

Voor beide regelingen geldt dat ze laagdrempelig en toegankelijk zijn, omdat slechts een eenvoudig formulier ingevuld hoeft te worden. Er is geld gereserveerd voor 2020 tot en met 2022. De uitvoering is neergelegd bij welzijnsstichting MeerVoormekaar. De beoordeling van de aanvragen ligt bij een burgerjury. De uitvoering van de regelingen start zo spoedig mogelijk nadat er een burgerjury is samengesteld.

Reacties