De Grote werken

Foto:

Het Drutense Agora Theater heeft een historisch project in de steigers gezet: ‘Grote Werken op het podium’.

Het bestuur van het theater heeft van de gemeente de opdracht gekregen meer kinderen, jongeren en senioren in huis te halen. Bestuursvoorzitter Jan Uitdehaag vroeg aan Peter Deurloo, auteur van het boek Grote Werken en schrijver van dit stukje, of hij een voorstelling rond Grote Werken een werkbaar idee vond. Zowel voor kinderen als voor senioren zou het een aantrekkelijk programma moeten worden.

Wat begon als een idee voor een eenvoudige voorstelling groeide, al filosoferend met mensen van Agora Theater, cultureel centrum D’n Bogerd en dialectkoor Hullie, uit tot een programma voor een historische dag, compleet met een educatief programma. Ook de Historische Vereniging Tweestromenland, met haar nieuwe voorzitter Cobie Gommers, speelt hierin een belangrijke rol.

Wat gaat er allemaal gebeuren?

Op donderdag 26 oktober:

Geschiedenisdocent Martijn Vermeulen van Pax Christi College houdt met een groep leerlingen en docenten van andere vakgroepen een velddag. Hij trekt met hen het gebied in en bezoekt diverse historische en landschappelijke locaties. Ze beginnen met een soort College Tour waarbij de leerlingen diverse deskundigen interviewen. Daarna gaan ze, samen met een filmploeg, langs bij stoomgemaal De Tuut in Appeltern, archeologisch project Expeditie Over de Maas in Dreumel, de Kaliwaal in Boven-Leeuwen en ruilverkavelingsboer Chris van Rossum in Maasbommel. De leerlingen gaan met hun ervaringen aan de slag en presenteren de resultaten – werkstukken, video’s, en dergelijke. – enkele maanden later.

Voor alle basisscholen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal, Pax Christi College en alle deelnemers aan de historische dag ‘Grote Werken op het podium’ is er op woensdag 4 september een werkboek beschikbaar gesteld onder de titel Grote Werken junior editie. Dat boek belicht voor alle 13 dorpen in de twee gemeenten steeds 4 historische items. De kinderen worden gestimuleerd om hiermee creatief aan de slag te gaan, bijvoorbeeld door het maken van films, liedjes of digitale producties. De resultaten presenteren ze tijdens een leerlingenvoorstelling.

Die leerlingenvoorstelling vindt plaats na de historische dag op 2 november in D’n Bogerd. Op die dag zijn er twee voorstellingen met lezingen, historische filmbeelden en liederen in het dialect door Hullie en de Bewaorsmiense. De Historische Vereniging Tweestromenland houdt een show van oude streekdracht en wellicht ook een PowerPoint-voorstelling. Ook is de vereniging één van de vele deelnemers aan de informatiemarkt in de foyer van D’n Bogerd. Alle historische verenigingen en heemkundeverenigingen uit Maas en Waal kunnen zich op die informatiemarkt laten zien. Museum Tweestromenland richt een stijlkamer in waarin te zien is hoe er 100 jaar geleden werd gewoond, gekookt en gewerkt in Maas en Waal.

De voorstellingen worden omlijst door een maaltijd met gerechten uit grootmoeders tijd en een tentoonstelling van historische foto’s.

Het project wordt mogelijk gemaakt door subsidies van gemeentes, provincie, fondsen, D’n Bogerd en het Agora Theater. Voor de scholen is deelname gratis en de bezoekers van de voorstellingen – onder wie naar gehoopt veel senioren – betalen slechts 5 euro. Kaarten kunnen worden gereserveerd via: agoratheater.nl. Het boek Grote Werken Junior kan worden besteld voor 10 euro via [email protected]. Ook het boek voor volwassenen is nog steeds verkrijgbaar, voor 25 euro. Via de Historische Vereniging Tweestromenland, de boekhandels in de regio of [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen