Nieuw fotoboek van Hans Barten; een ode aan de rijke historie van de Leste Mert

Foto: Hans Barten

Al vanaf zijn jonge jaren loopt fotograaf Hans Barten met zijn camera over de Drutense Leste Mert om er fraaie sfeerbeelden te schieten. Dit jaar viert de veemarkt zijn 200e verjaardag. Een moment om bij stil te staan en terug te blikken met een fotoboek waarin de fotograaf een ode brengt aan de rijke historie van deze markt.

“De Leste Mert is een fenomeen waar ook degenen die elders zijn gaan wonen voor terugkomen. Het is één grote reünie. In mijn boek zie je ook hoe de markt de afgelopen decennia is veranderd”, aldus Barten.

Van grijze gezichten met petten en peuken die het harde boerenleven weerspiegelen, tot de hedendaagse kleurrijke kermis waarin de tradities van toen nog steeds een rol spelen.

De beelden spreken voor zich maar met tekstbijdragen van Jo van Oss (1926) en Hannah van Riswijk (2000) is het ‘n compleet boek.

Bas van der Hoeven, voormalig redacteur en columnist bij De Gelderlander, roemt het vakmanschap van Barten.

“In dit fotoboek is hij er (weer) in geslaagd de mens te ontleden, te fileren. Elke foto opent een wereld, gunt je een blik in ziel en zaligheid van medemensen. Je hoeft het niet te zien, dat heeft Hans Barten al gedaan.”……

Het fotoboek ‘Leste Mert’ verschijnt 20 oktober. Een luxe uitgave, 120 pagina’s met ruim honderd sfeerbeelden van deze folkloristische veemarkt. Prijs € 39,95.

Op zaterdag 20 oktober tussen 12.00 u. en 14.00 u. is het boek verkrijgbaar in Cultureel centrum D’n Bogerd te Druten.

Te bestellen via: www.blikopholland.nl. Prijs: € 39,95. (excl. € 6,95 verzendkosten)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen