Laarzen en helm geplaatst op Heumensoord

Foto: HDV Productions

Op vrijdag 13 juli zijn de twee laarzen en de helm, die een symbolische toegangspoort vormen tijdens de Vierdaagse, geplaatst bij de ingang van Heumensoord. Symbolisch, want daar voorbij geldt de plicht om een helm te dragen of te salueren niet meer. Soldaat, kapitein of welke rang dan ook, ze hebben allen één belang: het uitlopen van de Vierdaagse.

Iedere laars weegt 300 kilo en is zo’n 3,5 meter hoog en de helm is maar liefst bijna 600 kilo zwaar. Deze attributen zijn heel herkenbaar en worden al langer gebruikt. In de wandelgangen werd vernomen, dat de helm oorspronkelijk uit Dodenwaard zou komen. Toen gemaakt bij de viering van 50-jaar bevrijd Nederland. De helm staat dus al zo’n 25 jaar boven de ingang.

In 1909 begon de Vierdaagse als een grotendeels militair evenement. Vanaf het begin is de onderbrenging van de deelnemers aan de Vierdaagse een probleem geweest. Vóór 1962 logeerden zij in Nijmeegse kazernes, schoolgebouwen en bij burgers. De organisatie van de Vierdaagse wilde hen liever concentreren, eerst in 1960 op twee militaire kampen (op het Quickterrein en in Heyendaal). In 1962 werd het bos Heumensoord ten zuiden van de Nijmeegse wijk Brakkenstein aan de Beukenlaan (Malden), voor de eerste keer als ‘Legeringskamp Heumensoord’ gebruikt. Toen nog met plaats voor 4000 militairen, nu ongeveer het dubbele.

Tekst en foto’s door Dick Vogelzang (HDV Productions).
Bekijk HIER nog meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen