Column Jan Hermens: Vermiljoenkever

Foto: Jan Hermens

Zonder dat we het in de gaten hebben, herbergt het Land van Maas en Waal een uiterst zeldzame diersoort. Het is dat biologen het insect ontdekt hebben, anders hadden we waarschijnlijk nog niet geweten dat de vermiljoenkever in deze contreien rondstapt.

Toegegeven, de vermiljoenkever is minder opvallend dan, pak ‘m beet, een goudjakhals, maar toch. Deze rode keversoort kwam tot 2012 niet in ons land voor. Althans, dat denken de deskundigen. Zo’n kevertje zie je makkelijk over het hoofd, ook al is het gekleurd. Inmiddels is het insect wel gespot in Noord-Brabant en Limburg. Nu dus ook in het stukje Nederland dat vlakbij Brabant en dichtbij Limburg ligt: het Land van Maas en Waal. Volgens sommige mensen het paradijs op aarde. (Heeft u dat ook? Dat u de Waal of de Maas oversteekt en dan blij bent terug te zijn in het Beloofde Land?) Het vermiljoenkevertje voelt dat ook zo, denk ik.

Het beestje draagt zijn naam met ere. Het is rood aan de bovenkant. Zijn onderkant is zwart en het beweegt zich in het groen. In de omgeving van Nijmegen is het kevertje nog niet waargenomen, maar het kan nooit lang duren of het duikt op in het Goffertpark. Rood, zwart en groen, hoe Nimweegs wil je het hebben?

Het insect houdt van rottend hout. Hmm, misschien huist er wel een onvermoede gast in de kozijnen van onze schuur. Die heb ik ooit geschilderd. Of ze mooi zijn geworden? Daarover valt te twisten. Positief punt: ik mag ze nooit meer in de verf zetten.

Het bestuderen van zo’n uiterst zeldzaam kevertje is iets voor fijnbesnaarde wetenschappers. Mensen die een tikje onhandig zijn, moeten maar niet te dicht bij de diertjes in de buurt komen. Stel je voor, je aanschouwt voor het eerst van je leven de buitengewoon bijzondere vermiljoenkever. Je hart slaat een slag over van geluk. Je doet een stapje opzij, struikelt over een losse tak en krak. Meteen de helft van de populatie vernietigd. Dat risico willen biologen niet lopen. Vandaar dat ik de exacte vindplaats niet vermeld. Die weet ik trouwens ook niet en dat is prima. De rode roofdiertjes (ze eten larven) zijn het Beloofde Land ingetrokken. Ik snap wel waarom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen