Sneeuw luidt ijskoud weekend in

Foto: CC0

IJskoude lucht uit Siberiƫ is al bijna in Nederland en dat gaat vandaag gepaard met neerslag. Aanvankelijk zijn er perioden met regen, maar vanavond gaat de neerslag van het noordoosten uit langzaam over in sneeuw. Regionaal wordt het wit en plaatselijk ontstaat vannacht een sneeuwdek van enkele centimeters. Morgenochtend vriest het in het hele land een paar graden. Door de ijzige noordoostenwind is het voor het gevoel -8 tot -14 graden!

De eerste sneeuw valt aan het eind van de middag en vanavond in het noordoosten van het land. Vannacht heeft juist het midden en zuiden kans op wat sneeuw. In het oosten komt plaatselijk een sneeuwdek van enkele centimeters tot stand. Ook elders wordt het wit, maar tot grote hoeveelheden komt het niet. Sneeuwpoppen bouwen wordt lastig. De sneeuw is namelijk erg luchtig en plakt slecht.

Wie er zaterdagochtend op uittrekt om van de sneeuw te genieten doet er goed aan een warme jas, sjaal, handschoenen en muts aan te trekken. In het hele land vriest het namelijk 2 tot 3 graden. Er staat een schrale, vrij krachtige tot krachtige noordoostenwind. Op de Wadden waait het zelfs hard tot stormachtig (7-8 Bft.) en is kans op zware windstoten van 80-90 km/uur! Hierdoor ligt de gevoelstemperatuur in het hele land tussen -8 en -14 graden!

Zaterdagmiddag bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken. In het Waddengebied is kans op een lichte sneeuwbui. In het zuidoosten komt vrij veel bewolking voor en is kans op een vlok sneeuw. De hoeveelheden zijn daar minimaal. Elders blijft het waarschijnlijk droog. Het kwik kan in het noordwesten iets boven het vriespunt stijgen, maar in het binnenland blijft het overdag een graadje vriezen. Hiermee is het veel kouder dan normaal. In deze tijd van het jaar zijn temperaturen van 9 tot 11 graden gebruikelijk! Door de (vrij) krachtige noordoostenwind is het voor het gevoel -9 of -10 graden.

Planten naar binnen

Ook de nacht van zaterdag op zondag en de nacht van zondag op maandag verlopen erg koud. Tijdens beide nachten daalt de temperatuur naar -4 graden in het westen tot plaatselijk -9 in het oosten. Wie vorstgevoelige planten heeft doet er dan ook goed aan deze binnen te halen.

Na het weekend mogen de planten weer naar buiten. Het wordt namelijk geleidelijk zachter en in de nachten vriest het dan nog maar licht. Aan het eind van de week kan het alweer 10 graden worden. Er staat beduidend minder wind dan in het weekend en daardoor voelt het veel zachter aan. In de eerste helft van de week is er vrij veel zon. In de tweede helft van de week neemt de kans op bewolking en mist toe. Wel blijft het overwegend droog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen